Kategorier
Forbrugerstof

Undgå svindel, når du sælger bilen

En bil er ofte noget af det mest værdifulde, du ejer. Det kan gøre den til et interessant mål for svindlere, og salgsprocessen kan være en oplagt lejlighed. Men hvis du tager nogle enkle forholdsregler, kan du trygt handle bil med ro i maven.

Vi har tidligere hørt historien om et par, der var så uheldig at få stjålet bilen, da en interesseret køber var ude at prøve den. Den tillidsvækkende midaldrende mand havde ladet sin egen bil stå, og parret fattede ikke mistanke, før det var for sent, og bilen var væk.

Den efterladte bil var tilmed også stjålet, så parret måtte se i øjnene, at deres BMW 116d formentlig er væk for altid. På den måde har ’Jan Jensen’, som han kaldte sig i dette tilfælde, franarret uskyldige bilsælgere deres biler i mindst tre tilfælde. Parret har lavet en efterlysning og udlovet en dusør på 10.000 kr.

Den kan du se her.

Heldigvis er den slags sager uhyre sjældne, men man kan tage sine forholdsregler. Du har for det første pligt til at se kørekortet, hvis du låner bilen ud til en prøvetur. Men det er endnu bedre at tage med i bilen.

Nigeria-SMS: Sådan skal du forholde dig

At få bilen stjålet under en prøvekørsel sker meget sjældent, mens en anden form for svindelforsøg er langt mere udbredt. Det starter med en henvendelse på sms eller mail typisk meget kort tid efter, bilen er sat til salg og som regel på engelsk eller Google Translate-dansk. Her er en såkaldt Nigeria-SMS:

Det er typisk henvendelser fra personer, der vil købe bilen uden at se den. Hvis du indvilger, sender ’køberen’ et falsk bilag på at pengene er overført. Kort efter fortryder ’køberen’, og vil have pengene retur. Måske sender vedkommende et bilag med et for højt beløb og vil ’kun’ have differencen.

Uanset metode, så regn med at henvendelser, der kommer meget hurtigt efter, du har oprettet annoncen og er på engelsk eller dårligt dansk fra et udenlandsk nummer er svindel. Den slags henvendelser skal du bare ignorere.

Den sikre handel med en brugt bil

Som sagt så forløber stort set alle handler uden nogen problemer. Har du en køber og er I enige om at handle, så er der et par vigtige skridt før bilen ender i købers hænder og pengene i dine.

Første trin er at skrive en slutseddel. Den er først og fremmest købers bevis på at handlen har fundet sted.

>> Hent slutseddel fra BilBasen<<

Bilen overdrages naturligvis først, når pengene står på din konto, eller du har kontanter i hånden.

Køber har tre uger til at omregistrere bilen til eget navn, du meddeler blot dit eget forsikringsselskab at bilen er solgt, så kører bilen på forsikringsselskabets forsikring i mellemtiden.

I kan også omregistrere bilen selv, så sker det med det samme, og du risikerer ikke at køber overskrider fristen.

Det gøres fra Skats hjemmeside: Direkte link her til omregistrering.

Du har naturligvis også altid mulighed for at sælge bilen via en auktion på Xpress Bilsalg – så handler du kun med professionelle købere og taler kun med professionelle mægler, der hjælper dig gennem salget

5 gode råd til en sikker handel mellem private

  1. Ignorer hurtige henvendelser fra udlandet*
  2. Tag med på prøveturen
  3. Skriv fyldestgørende slutseddel
  4. Nøglerne overdrages først, når du har pengene
  5. Omregistrér evt. bilen med det samme

*Med mindre du sælger en klassiker, der kan have et internationalt publikum.

Relaterede artikler:

Guide: De  5 vigtigste fotoråd, når du skal sælge din bil

Guide: Skriv en annoncetekst der fænger

Guide: Den gode fremvisning

Guide: Salgsprocessen, når du sælger bilen

Guide: Sikker betaling, når du handler bil

Sådan sælger du din bil hurtigt

Af Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.