Undgå svindel, når du sælger bilen

Undgå svindel, når du sælger bilen
09/09/2015 Ebbe Sommerlund

For nylig hørte vi om et par, der var så uheldig at have fået stjålet bilen, da en interesseret køber var ude at prøve den. Den tillidsvækkende midaldrende mand havde ladet sin egen bil stå, og parret fattede ikke mistanke, før det var for sent, og bilen var væk.  
Den efterladte bil var tilmed også stjålet, så parret måtte se i øjnene, at deres BMW 116d formentlig er væk for altid. På den måde har ’Jan Jensen’, som han kaldte sig i dette tilfælde, franarret uskyldige bilsælgere ikke færre end tre biler. Parret har lavet en efterlysning og udlovet en dusør på 10.000 kr.

Den kan du se her.

Heldigvis er den slags sager uhyre sjældne, men man kan tage sine forholdsregler. Du har for det første pligt til at se kørekortet, hvis du låner bilen ud til en prøvetur, men det er endnu bedre at tage med i bilen. 

At få bilen stjålet under en prøvekørsel sker meget sjældent, mens en anden form for svindelforsøg er langt mere udbredt. Det starter med en henvendelse på sms eller mail typisk meget kort tid efter, bilen er sat til salg og som regel på engelsk eller Google Translate-dansk. Her er en såkaldt Nigeria-SMS:

  
Det er typisk henvendelser fra personer, der vil købe bilen uden at se den. Hvis du indvilger sender ’køberen’ et falsk bilag på at pengene er overført. Kort efter fortryder ’køberen’, og vil have pengene retur. Måske sender vedkommende et bilag med et for højt beløb og vil ’kun’ have differencen. Uanset metode, så regn med at henvendelser, der kommer meget hurtigt efter, du har oprettet annoncen og er på engelsk eller dårligt dansk fra et udenlandsk nummer er svindel. Den slags henvendelser skal du bare ignorere.

Den sikre handel med en brugt bil

Som sagt så forløber stort set alle handler uden nogen problemer. Har du en køber og er I enige om at handle, så er der et par vigtige skridt før bilen ender i købers hænder og pengene i dine.

Første trin er at skrive en slutseddel. Den er først og fremmest købers bevis på at handlen har fundet sted.

>> Hent slutseddel fra BilBasen<<

Bilen overdrages naturligvis først, når pengene står på din konto, eller du har kontanter i hånden.

Køber har tre uger til at omregistrere bilen til eget navn, du meddeler blot dit eget forsikringsselskab at bilen er solgt, så kører bilen på forsikringsselskabets forsikring i mellemtiden.

I kan også omregistrere bilen selv, så sker det med det samme, og du risikerer ikke at køber overskrider fristen.

Det gøres fra Skats hjemmeside: Direkte link her til omregistrering.

Du har naturligvis også altid mulighed for at sælge bilen via en auktion på Xpress Bilsalg – så handler du kun med professionelle købere og taler kun med professionelle mægler, der hjælper dig gennem salget

5 gode råd til en sikker handel mellem private

  1. Ignorer hurtige henvendelser fra udlandet*  
  2. Tag med på prøveturen 
  3. Skriv fyldestgørende slutseddel 
  4. Nøglerne overdrages først, når du har pengene 
  5. Omregistrér evt. bilen med det samme 

*Med mindre du sælger en klassiker, der kan have et internationalt publikum.