Test: Er Cupra Born VZ den elektriske tids GTI?
Den kompakte Cupra Born VZ har 326 hestekræfter, baghjulstræk og elektronisk styret undervogn – og lang rækkevidde. Er den bare hurtig eller også sjov?
Video: Jacob Dalby & Anders Berner | Dato: 7. december 2021
Elbiler og vintervejr er en ret dårlig kombination, når vi taler om at komme langt på en opladning. Særligt de kolde temperaturer er hård kost for en elbil, når både batteri og kabine skal varmes op og det bruger af den strøm, der ellers skulle have drevet hjulene.
LÆS OGSÅ | Hvor meget CO2 udleder en elbil?
Men det er ikke kun temperaturerne der kan drille om vinteren, der er også andre aspekter, der gør det svært for elbilerne at køre lige så langt på en opladning som om sommeren. Se med i seneste afsnit af Bilbasen Strøm og find ud af hvorfor elbiler performer bedst om sommeren og hvad du kan gøre for at forlænge rækkevidden om vinteren.
Der er særligt tre forhold der gør, at elbiler kører kortere på en opladning om vinteren. For det første er der mere vindmodstand når luften er kold og det går især ud over elbiler med høj vindmodstand. Samtidig skal både kabinen og batteriet varmes og og det tærer på den strøm, der normalt skulle drive hjulene frem. Og så er der, hvis vejen er våd, større rullemodstand, som også går ud over rækkevidden.
LÆS OGSÅ | Må man lade en elbil helt op?
Værst er det hvis man kører mange korte ture i elbilen for her skal både kabine og batteri varmes op hver gang og det er noget der tærer på batteriet. Faktisk kan det gå så galt, at en Tesla Model 3, der under optimale forhold kan køre over 400 km kun ruller 100 km på en fuld opladning.
Start med planlægning. Inden man overhovedet kører er det en god ide at varme kabinen op imens bilen står til opladning. På den måde bruger man ikke strøm fra batteriet men fra elnettet og altså sparer batteriet. På de fleste nye elbiler er der mulighed for enten at planlægge afgangstid på bilens infotainment eller bruge den medfølgende app på ens smartphone.
LÆS OGSÅ | Kan man bo i byen og have elbil?
Det kan også være en god ide at investere i smalle vinterhjul for at mindske rullemodstanden. Det kan se tosset ud men rullemodstanden fra brede dæk tærer meget på batteriet – særligt hvis underlaget er vådt. Og så kan det, hvis du ikke allerede har købt, betale sig at investere i en elbil med lav vindmostand. Den er ikke lige så følsom over for den tykkere luft om vinteren.
Den kompakte Cupra Born VZ har 326 hestekræfter, baghjulstræk og elektronisk styret undervogn – og lang rækkevidde. Er den bare hurtig eller også sjov?
Den store Kia EV9 bliver nu hurtigere og sjovere. Med cirka 509 hestekræfter, adaptiv undervogn og kunstige gearskift kan den blive den sjoveste store elbil.
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.