juli 20, 2021

VIDEO: Hvad er en hybridbil? Vi sammenligner hybrid-, brint- og elbiler

Kunne du tænke dig at køre i en grøn og brændstoføkonomisk bil uden risiko for at løbe tør for strøm? Se med og lær, hvad en hybridbil er, og hør hvilke fordele hybridbiler tilbyder sammenlignet med andre typer biler.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner | d. 20. juli 2021

En hybridbil er en bil, som er udstyret med både en elmotor og en benzinmotor. Kombinationen af elmotor og benzinmotor betyder, at du kan køre din bil brændstoføkonomisk på strøm. Når du løber tør for strøm, slår bilen automatisk over på benzinmotoren.

Standard hybridbiler kan som regel køre et par kilometer på ren el. Herefter tager forbrændingsmotoren over, indtil batteriet igen er ladet op. Det betyder, at de fleste hybridbiler ikke kan køre som ren elbil. Elmotorens batteri bliver ladet op, når forbrændingsmotoren kører.

LÆS OGSÅ | Hvor langt kører en hybridbil på literen?

I forhold til bilens rækkevidde er kombinationen mellem elmotor og benzinmotor en fordel sammenlignet med rene elbiler. Har du eksempelvis behov for at køre længere ture på flere hundrede kilometer, kan du gøre det med ro i sindet uden at være bekymret for at løbe tør for strøm.

Når vi ser på, hvad en hybridbil er, skal især én genial innovation fremhæves: Samspillet mellem elmotor og benzinmotor i hybridbiler er designet på en måde, hvor batteriet til elmotoren bliver opladet automatisk, når du kører. Det sker primært, når du starter og bremser bilen. Men hvordan adskiller hybridbilerne sig fra mild hybridbiler, plug-in hybridbiler, brintbiler og elbiler? Det finder vi ud af, når vi gennemgår udvalget af elektrificerede personbiler i videoen herunder.

Hvad er en plugin-hybridbil?

En videreudvikling af klassiske hybridbiler er plug-in hybridbilerne. De kaldes også for opladningshybrider.

SE OGSÅ | Hvad er en elbil, og hvordan fungerer elbiler?

Det, der adskiller plugin-hybridbiler fra standard hybridbiler er, at plugin-hybridbilerne kan oplades ved ladestation eller stikkontakt. Ligesom elbiler kan. Det betyder, at plugin-hybridbilerne kan oplagre store mængder strøm og køre længere på ren strøm (omkring 15-60 kilometer), end standard hybridbiler kan.

Brintbilerne er en historie for sig

Som Jacob forklarer i videoen, er brintteknologien noget anderledes i sin opbygning. Det betyder ikke alene, at de er teknisk komplicerede og derfor dyrere i indkøb, men også at brintbilerne er ringe udbredt herhjemme, fordi bilproducenterne i højere grad satser på elbiler.

At brintbiler ikke er udbredt herhjemme, betyder ikke, at teknologien er dårlig. Hvis du vil lære mere om brintbiler kan du læse, hvad en brint bil er, hvad en brintbil koster samt hvad det koster at tanke en brintbil, når vi her på Bilbasen samler information om den sagnomspundne teknologi.

Hvad er en hybridbil: Fordele og ulemper

Hybridbiler betyder for dig som bilist, at du kan “støtte” din almindelige benzinmotor med en elmotor.

Det medfører en række fordele. Både for bilisten og omgivelserne.

Fordele ved en hybridbil er:

  • Hurtig optankning: Du kan tanke brændstof hurtigt sammenlignet med andre biler. Det skyldes, at de to motorsystemer supplerer hinanden. Du behøver derfor ikke fylde lige så meget brændstof på.
  • Langt på literen: Hybridbiler (og særligt plugin-hybridbiler) kører langt på literen. Elmotoren går ind og understøtter brændstofmotoren ved accelerationer og igangsætninger, hvilket sparer benzin og diesel.
  • Støjsvag: Når hybridbilen kører på sin elmotor, støjer den betydeligt mindre, end almindelige forbrændingsmotorer gør.
  • Automatgear: Hybridbiler og plugin-hybridbiler kører med automatgear, hvilket mange bilister oplever som en forbedring af køreoplevelsen sammenlignet med manuelt gear.
  • Begrænset CO2-udledning: Hybridbiler har betydeligt lavere CO2-udledning end benzin og dieselbiler, hvilket er godt for klimaet.
  • Lavere brændstofudgifter: Fordi elmotoren supplerer brændstofmotoren, har du færre udgifter til benzin og diesel med en hybridbil.

Ulemper ved en hybridbil er:

  • Forurening: Hybridbiler er grønnere end traditionelle benzin og dieselbiler, men forurener mere end elbiler.
  • Pris: Hybridbiler og plugin-hybridbiler er typisk dyrere end rene forbrændingsmotoriserede biler. Den høje pris skyldes blandt andet hybridbilernes avancerede motorteknologi, men også det begrænsede udbud er med til at hæve prisen. I øvrigt laver bilproducenterne ikke deres billigste biler, eksempelvis mikrobilerne, som hybridbiler. Det ekstra, du betaler for hybridbiler, kan du til gengæld spare ved færre udgifter til benzin og diesel.
  • Støj: Når hybridbilen kører på sin forbrændingsmotor, støjer den lige så meget som traditionelle benzin og dieselbiler
  • Service: Hybridteknologien stiller andre krav til service end almindelige benzinbiler og udbuddet af værksteder er mindre, hvilket presser prisen på service op.
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS