september 23, 2022

3x fede og finurlige franskmænd

Mesdames et Messieurs! Smid benene op med en croissant og café au lait – her kommer 3 fede, finurlige og vidt forskellige franske biler fra Bilbasen, der gør os lidt bløde i knæene.

Tekst: Simon Hallenslev
Foto: Salgsbilleder

Franskmændene er pionerer inden for bilindustrien, og deres automobile eskapader kan spores helt tilbage til det 18. århundrede. Til den historieglade og skarpe læser kan jeg svare: Ja, dét er før tyske Carl Benz’ første benzinbil.

Spørger du franskmændene, kom de Benz i forkøbet. De mener, at det er Nicolas-Joseph Cugnot, der med sin dampdrevede automobil i 1770 kom først.

Derfor sættes der en i Frankrig stor ære i ikke kun at bygge biler; men i at bygge biler, der sætter nye standarder og skiller sig ud. Derfor er der kommet adskillige fede og finurlige biler ud af Frankrig, og jeg udvælger 3 af dem til dig lige her.

Komfort-kongen: Citroën DS23 Break

Break. Safari. Familiales. Estate. Wagon. Kært barn har mange navne, og der er næppe en fransk bil, der er mere kær end en Citroën DS som stationcar.

En ‘almindelig’ Citroën DS Pallas var egentlig selvskrevet til denne artikel, men så kom denne Citroën DS23 Break til salg, og jeg var solgt til stanglakrids.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Flabet franskmand er en glemt legende

Bilen beskrives som et pragteksemplar, hvilket ser ud til at være sandt. Den er dansk fra ny med første indregistrering i 1974, hvorfra den bliver afmeldt i 1981 og opstaldet. I årene op til 2017 bliver den restaureret, og står nu i dag snorlige med 126.000 originale kilometer på tælleren. Alt dét koster kun 192.000 kr.


Citroën DS23 Break

Motor: R4 benzin, 2.347 cm3
Ydelse: 115 hk / 183 Nm
0-100 km/t: 12 sek.
Tophastighed: 179 km/t
Forbrug: 10,3 km/l
Mål (L/B/H): 
487/180/147 cm
Køreklar vægt: 
1.320 kg
Bagagerumsvolumen: 500 liter


Med den første DS i 1955 lancerer Citroën en såkaldt hydropneumatisk undervogn, der slår benene væk under selv velbegavede bilingeniører. Jeg har ikke evner til at give dig en teknisk forklaring, men den hydrauliske funktion sikrer et uhørt komfortniveau, der stod uden sidestykke i årtier.

LÆS OGSÅ | 3x maksimal komfort til under 150.000 kr.

Komfortniveauet var så højt, at netop stationcar-versionen, som denne Citroën DS23 Break, blev brugt vidt og bredt som kameravogn – blandt andet af britiske BBC. Undervognen fladede alle ujævnheder ud, så kameraet på taget skød rolige billeder, mens en tekniker holdt styr på det hele fra bagagerummet.

I denne Citroën DS23 Break er der intet teknikrum i bagagerummet. Til gengæld er to ekstra klapsæder, hvorfor der reelt er plads til 7 personer. Du kan se bilen her, hvis ikke den er solgt i mellemtiden.

Kendiskaret: Peugeot 504 Cabriolet

Med denne Peugeot 504 Cabriolet er elegancen garanteret. De tidløse linjer er sat af Aldo Brovarone for Pininfarina, der må siges at være et af de største designmæssige kvalitetsstemper, der findes.

Denne Peugeot 504 Cabriolet er løbende restaureret, og er for nyligt blevet kælet ekstra for. Det er blandt andet bilens kromdele, der fået en opfrisker, mens kalechen også er skiftet.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Denne Fiat Uno Turbo er til dig, der virkelig mener det

Motormæssigt er bilens indsprøjtningssystem blevet renoveret af en ekspert i Holland. Og det er ikke for sjov, at bilen er blevet nusset lidt ekstra om. Den sælges nemlig af Skuggan Holding, som drives af Nils Petter fra Bilklubben Podcast – ham, der altid har styr på specialbilerne. Den velpassede Peugeot sælges for 255.000 kr.


Peugeot 504 Cabriolet

Motor: R4 benzin, 1.971 cm3
Ydelse: 102 hk / 169 Nm
0-100 km/t: 10,7 sek.
Tophastighed: 179 km/t
Forbrug: 9,2 km/l
Mål (L/B/H): 
436/170/136 cm
Køreklar vægt: 
1.235 kg
Bagagerumsvolumen: 358 liter


Hvis du, med al respekt for Bilklubben Podcast, ikke synes, at der er nok kendisfaktor, bliver det bedre endnu. Bilens historie tæller eksempelvis iværksætter og tidligere løve fra Løvens Hule, Peter Warnøe, der galvaniserer bilen, før den sælges til Bubber.

LÆS OGSÅ | 3x skæve stationcars på budget

Bubber sælger bilen til produktionsselskabet bag filmen De Grønne Slagtere, hvor bilen også optræder, da slagterbiksen begynder at gå rigtig godt for Svend Sved. Efter tiden på det store lærred køber filmproducent Kim Magnussen bilen, før den ryger i hænderne på Skuggan Holding i 2014.

Kendis eller ej, så har du nu muligheden for at føre dig frem med fuld fransk elegance i denne Pininfarina-designede cabriolet fra Peugeot. Du kan se bilen her, hvis ikke den er solgt i mellemtiden.

Enden på en æra: Renault 10

Den kommer til at stå lidt i kontrast med den Pininfarina-designede Peugeot fra før, denne Renault 10. Mest af alt fordi det i profil kan være svært at se, hvad der er forende og hvad, der er bagende.

Der er intet storslået eller velkendt designhus bag designet. Der er heller ikke en perlerække af danske kendisser, der har ejet den.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Den vigtigste VW, du aldrig har hørt om

Alligevel fortjener denne Renault 10 en sidste plads i artiklen, fordi den markerer enden på en æra for franske Renault. Da Renault 10 bliver lanceret i 1965, skal det nemlig vise sig at blive den sidste baghjulstrukne Renault med hækmotor i 49 år, før Renault Twingo bliver lanceret med lignende opsætning igen i 2014.


Renault 10

Motor: R4 benzin, 1.108 cm3
Ydelse: 44 hk / 77 Nm
0-100 km/t: Måske
Tophastighed: 130 km/t
Forbrug: 12,5 km/l
Mål (L/B/H): 
420/149/137 cm
Køreklar vægt: 
775 kg
Bagagerumsvolumen: 


Efterfølgeren Renault 12 emmer langt mere af kompakt, fransk familiebil, som vi kender det i dag, end denne Renault 10, der står som et vindue til fordums tid. Standen beskrives som fin og patineret, hvilket billederne også vidner om.

LÆS OGSÅ | 3x rappe klassikere, du kender

Som jeg beskrev indledningsvist, er der ingen kendt designer bag linjerne, og i min sløje research har jeg heller ikke kunne finde et produktionsantal. Alligevel kan jeg sige, at man med denne Renault 10 bliver en del af et eksklusivt selskab.

På de vidtrækkende, tyske markedspladser findes ingen tilsvarende til salg, mens der i moderlandet Frankrig kun holder ni. Heraf er fem af dem post 1967-facelift, hvor den har firkantede forlygter i stedet for runde som denne Renault 10. Det gør den til en sjælden fætter, og alligevel skal du kun af med 49.900 kr. for herligheden. Se den her.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS