Ford Focus RS_1
3X
14. februar 2022

3x hårdkogte forhjulstrækkere

Simon Hallenslev

Simon Hallenslev

Vi hylder de gammeldags glæder med 3 hårdkogte forhjulstrækkere, der er til salg på Bilbasen.

Tekst: Simon Hallenslev / Foto: Salgsbilleder / Dato: 14. februar 2022

Bilproducenterne drives af en sult for at imponere, når de skal bygge performance-udgaver af deres produktionsbiler. Det er ikke nok, at de kører godt. Faktisk er det i dag vigtigere med mange hk og lynhurtige accelerationstider, der kan imponere på papiret.

Når små biler med mange kræfter skal hurtigt fra starthullerne, er firehjulstræk typisk nødvendigt for at få kræften ned. Samme tendens ses i de hurtige elbiler, hvor de små men potente elmotorer let kan placeres på begge aksler eller på hvert sit hjul.

Det betyder, at forhjulstræk kan være på vej ud! Derfor hylder vi forhjulstrækket ved at finde 3 af de mest hårdkogte af slagsen på Bilbasen.

Først fremme: Mini Cooper S John Cooper Works GP

Mini Cooper S JCW GP_1
Mini Cooper S JCW GP_2
Mini Cooper S JCW GP_3
Mini Cooper S JCW GP_5
Mini Cooper S JCW GP_6

Der er noget i fysikkens simple love, der ikke er til forhjulstrækkernes fordel. Grænsen mellem hurtige accelerationer og endeløs hjulspin er hårfin, og selv med den rette balance, kan de kræve lidt teknisk snilde, at få forhjulstrækkeren hurtigt afsted.

Hvis tanken om at være først fremme fra starthullerne stadig er en tanke, der appellerer til dig, selvom du vil have en forhjulstrækker, er der kun én bil, du kan vælge.

Denne Mini Cooper S John Cooper Works GP er blandt de hurtigste forhjulstrækkere fra 0 til 100 km/t nogensinde – hvis ikke den hurtigste. En Renault Megane RS Trophy R kan godt følge med og måske også en Honda Civic Type R Limited Edition, men der er ingen, der stikker af.


Mini Cooper S John Cooper Works GP

Motor: R4 benzin, 1.998 ccm Ydelse: 306 hk / 450 Nm 0-100 km/t: 5,2 sek. Tophastighed: 265 km/t Vægt: 1.230 kg Forbrug: 13,7 km/l


Mini Cooper S JCW GP_9
Mini Cooper S JCW GP_8
Mini Cooper S JCW GP_10
Mini Cooper S JCW GP_7

Den klejne Mini vejer kun 1.230 kg men er alligevel bøffet op til hele 306 hk med hjælp fra John Cooper Works, der i dag opererer som et in-house tuningsfirma hos Mini og har gjort det siden 2008.

Selvom navnet John Cooper Works i dag smides på Mini-modeller med kun små tekniske ændringer, er der her tale om en vaskeægte specialversion af tuningsfirmaet. Mini Cooper S JC Works GP er kun produceret i 3.000 eksemplarer, hvor denne er bil nr. 732.

Udover at være blandt de hurtigste forhjulstrækkere fra 0 til 100 km/t nogensinde, har den lille Mini også sat en habil tid på Nürburgring på 07:56:69. Det er hurtigere end en BMW M2 og kun en my langsommere end rekordindehaveren for forhjulstrækkere Renault Megane RS Trophy R. Se denne Mini Cooper S JC Works GP til salg her, hvis den ikke er solgt.

5-cylindret fantast: Ford Focus RS

Ford Focus RS_2
Ford Focus RS_4
Ford Focus RS_3
Ford Focus RS_5

Egentlig blev denne Ford Focus RS mødt med en stor portion skepsis, da den blev lanceret i 2009. På det tidspunkt var der ingen, der troede på, at 300 hk på forhjulene ville fungere. Det kunne næppe blive til mere end hjulspin.

Ford havde selvfølgelig et es i ærmet i form af et intelligent spærredifferentiale leveret af britiske Quaife, der skulle minimere momentstyring og hjulspin.

Quaife havde ikke en jordisk chance for, at tæmme vilddyret fuldstændigt, men de gjorde deres job godt nok til, at skeptikerne måtte æde deres ord. Ford Focus RS var en håndfuld, men den fik kræfterne i asfalten bedre end nogen forhjulstrækker før den.


Ford Focus RS

Motor: R5 benzin, 2.522 ccm Ydelse: 300 hk / 440 Nm 0-100 km/t: 5,9 sek. Tophastighed: 263 km/t Vægt: 1.292 kg Forbrug: 10,6 km/l


Ford Focus RS_6
Ford Focus RS_8
Ford Focus RS_9
Ford Focus RS_7

Når andre bilproducenter har bygget hurtige forhjulstrækkere efterfølgende, har det været med en tilsvarende opskrift på et spærredifferentiale.

I tæt samarbejde med en megahård undervogn formåede spærredifferentialet at tæmme de 300 hk godt nok til, at accelerationen kunne presses under seks sekunder. Kræfterne leveres af en Volvo-udviklet 5-cylindret motor på 2,5 liter med en stor snegl af en BorgWarner-turbo, der trykker luften igennem maskineriet med 1,40 bar.

Med den slags kræfter, det mesterlige 5-cylindrede lydbillede og 6-trins manuel gearkasse beskrev et britisk bilmedie Ford Focus RS som det tætteste man kunne komme på en WRC-rallybil på plader. Lyder det som noget for dig, kan du se bilen her, hvis ikke den er solgt.

Den milde af de vilde: Renault Megane RS

Renault Megane RS_1
Renault Megane RS_3
Renault Megane RS_5
Renault Megane RS_4

Den vildeste forhjulstrækker verden har fået at se i nyere tid er Renault Megane RS Trophy-R. Det er en gadebil, der med bur, semislicks og manglende bagsæder som standard satte rekorden for forhjulstrækkere på Nürburgring med en tid på 07:40:10, hvilket er på niveau med Porsche Cayman GT4 og Mercedes-AMG SLS.

Udfordringen er bare, at den kun er produceret i 500 eksemplarer samt at den er notorisk svær at leve med, med sine formstøbte kulfibersæder, mangel på støjisolering og brølende Akraprovich-udstødning.

Denne Renault Megane RS er den milde af de vilde, der kan give dig seriøs sjov på trackday uden at brække din ryg på vej til supermarkedet.


Renault Megane RS

Motor: R4 benzin, 1.798 ccm Ydelse: 300 hk / 390 Nm 0-100 km/t: 5,8 sek. Tophastighed: 250 km/t Vægt: 1.405 kg Forbrug: 13,5 km/l


Renault Megane RS_6
Renault Megane RS_7
Renault Megane RS_8

Der findes således både en RS Trophy og en RS Trophy-R, der er vildere, men de er også sværere at leve med samt at få fat i. Der er eksempelvis ingen til salg på Bilbasen lige nu.

Med denne Renault Megane RS får du moderne hverdagsglæder som head-up display, adaptiv fartpilot og sæder, du rent faktisk kan indstille på. Tro dog ikke, at disse ting gør den til en død sild. Med 280 hk og en acceleration fra 0 til 100 km/t er den stadig blandt de hurtigste forhjulstrækkere, som penge kan købe.’

Herudover kommer den med Renaults firehjulsstyring kaldet 4Control, der synkroniserer baghjulene med forhjulene. Systemet kan dreje baghjulene op til 2,7 grader i den modsatte retning af forhjulene, hvilket gør bilen uhyggeligt agil og tillader skarpere sving ved højere hastigheder. Se Renault Megane IV RS lige her, hvis ikke den er solgt i mellemtiden.

Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen