Ny el-crossover: MGS5 klar mod Renault Scenic E-Tech og Skoda Elroq
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
TEKST Simon Hallenslev FOTO Audi PR
Bilbasen var inviteret til Spanien af Audi Danmark
Audi Q5 er den vigtigste model for det Ingolstadt-baserede bilmærke. Og endda ganske utvetydigt, selvom det kan være svært at tro i vores elektriske boble i det kolde nord, hvor Audi Q4 E-Tron løber med salget såvel som opmærksomheden.
Den gode, gamle Q5’er har været mærkets bedst sælgende model på globalt plan de sidste tre år i streg, og på tværs af de to første generationer er der skubbet over 2,7 millioner eksemplarer på vejen. Størstedelen havner i Nordamerika, hvorfor produktionen siden lanceringen af anden generation i 2016 har ligget i San José Chiapa, Mexico. Arriba!
Nu er tredje generation klar i kulissen. Hovedmarkedet er stadig Nordamerika, fabrikken ligger stadig i Mexico, og efter første køretur er det let at konkludere, at Audi Q5 stadig kan.
Det tog lidt tid for mexicanerne at forstå, hvordan man bygger en tysk premium-SUV. De første eksemplarer af anden generation haltede på byggekvalitet, hvilket heldigvis blev bedre med faceliftet i 2021. Med den nye tredje generation har de helt styr på det.
Det kan have noget at gøre med, at der nu er en helt håndfast opskrift, der ikke kun gør sig gældende i Q5. Har du set kabinerne i de nye Audi A5 og A6, har du også set kabinen i den nye Audi Q5. Her er samme materialevalg og skærmsammensætning, så man får en 14,5″ skærm til infotainment, 11,9″ skærm til instrumentering og muligheden for tilkøb af 10,9″ skærm til passageren.
Kan man se bort fra lidt højglans, er kabinen generelt virkelig velsammensat. Vi er ikke helt dér, hvor Audi var engang med klasseledende kvalitet, men sammenlignet med forgængeren, er der tale om et løft. Her er masser af bløde materialer, som de hører sig til i en bil af denne kaliber.
Knapper er en mangelvare, hvilket er et typisk biprodukt for flere skærme. Heldigvis står den 14,5″ store infotainmentskærm med et lynhurtigt Android-system, krystalklar opløsning og en fast bjælke til styring af klimaanlæg.
Den udgående Audi Q5 blev bygget på den såkaldte MLB Evo-platform, der har dannet bund for alt fra Audi A4 og A8 til Porsche Macan. Denne nye og tredje generation Audi Q5 bygges på platformen PPC (Premium Platform Combustion), der er lidt et sammenskudsgilde.
Rent konstruktionsmæssigt er PPC en heftig videreudvikling af MLB Evo-platformen, hvorfor Q5 måler omtrent det samme udvendigt som sin forgænger. Den nye platform danner også ramme for de nye Audi A5 og A6, hvilket altså særligt ses i kabinen.
Som navnene måske indikerer, låner PPC-platformen også lidt fra PPE-platformen (Premium Platform Electric), som elbilerne Audi Q6 E-Tron og A6 E-Tron kører på. Her er der tale om al elektronik, hvor infotainment, assistentsystemer, adaptiv affjedring og meget andet samkøres i en styreenhed, der overvåger alle processer. Det er en arkitektur, der fremtidssikrer Q5, da alt kan opdateres over-the-air.
Skal du have en bid brød med til festen af forkortelser, så er al teknikken pakket ind i et nyt design, der også skal have et par ord med på vejen. I vanlig Audi-stil er der ikke gjort noget vildt og voldsomt, hvorfor Audi Q5 er fortsat en veldrejet, men også lidt konform, SUV.
Fronten er skarpere at se på takket være smalle forlygter og mere kant. Bagenden ligner Q6 E-Tron til forveksling med en tredimensionel lygtebjælke over hele bilens bredde. På bagenden ses også udstødningsrør, der faktisk er funktionelle, og som varierer i form alt efter motorvariant.
I Danmark introduceres den nye Q5 med tre motorvarianter: To folkelige 4-cylindrede og en mere hårdkogt V6’er til topvarianten SQ5.
For de folkelige er der tale om en 2-liters TFSI benzinmotor med 204 hestekræfter, der trækker på forhjulene, men som også fås med Quattro firehjulstræk, samt en 2-liters TDI dieselmotor, der kun fås med Quattro. Sidstnævnte er guf for hesteejere med en trækevne på 2.400 kilo.
De udstyres begge med ny mildhybridteknologi, MHEV Plus, der består af et 48-volts batteri og to generatorer. Foruden muligheden for elektrisk parkering giver systemet ekstra moment på op til 230 Nm og 24 hestekræfter ved start eller overhaling.
Bevares, mildhybridteknologien er også at finde i Audi SQ5, der dog drukner fornuften med fossile fjollerier. Under hjelmen ligger nemlig en V6’er med 367 hestekræfter og 550 Nm, der med træk på alle fire stikker fra 0 til 100 km/t på raske 4,5 sekunder. I disse elektriske tider er hymnen fra de seks cylindre langt mere bjergtagende end den faktiske acceleration.
Med undtagelse af forhjulstrækkeren holder samtlige varianter til test i det sydspanske, og jeg tager for mig af retterne. Først for holder benzinvarianten, der springer sagte i gang og arbejder sømløst med en 7-trins S-Tronic automatgearkasse.
Sømløsheden lider ind i mellem et knæk under igangsætninger takket være mildhybridsystemet. I virkeligheden er det rart nok med lidt elektrisk hjælp til at komme igang, men de 24 elektriske hestekræfter slipper hurtigt op og vækker benzinmotoren med et klodset puf. Noget, som dieselvarianten umiddelbart har lettere ved at håndtere, hvorfor den fremstår tanden mere smidig.
Smidig er generelt et ord, der kan bruges til at beskrive køreoplevelsen i den nye Audi Q5. Styretøjet er let men præcist, og undervognen kombinerer et niveau af stramhed med rolig komfort. Her er ingen tunge batterier til at udfordre balancen. Selv på de mest kringlede sydspanske bjergveje, der ikke er SUV-territorium, går det let og tillidsvækkende.
På motorvejen strammer styretøjet op, så Audi Q5 står som et godstog på skinner. Testbilerne er udstyret med stort B&O-lydanlæg med 16 højttalere, der også agerer aktiv støjreduktion. Kabinen er derfor dejligt stille, og så snart man får deaktiveret den (alt for) intrusive vejbaneassistent, er der stor komfort til selv de lange stræk. Det skal nævnes, at alle testbilerne står på adaptive luftundervogne, hvilket selvfølgelig har noget at sige for komfort såvel som smidighed. De koster 36.053 kr.
Audi SQ5 er noget lidt andet. Her er der skruet op for det hele, både i form af en mere kontant undervogn, direkte speederrespons og, selvfølgelig, mere lyd. I disse klimakvalte tider er jeg imponeret over, hvor meget V6-lyd, man kan mase ud af de fire afgangsrør.
Det er næppe en overraskelse, at Audi Q5 er en dyr bil. For at gøre det så overskueligt som muligt vælger Audi kun at introducere Q5 i en S-line Edition, hvor ting som S-line eksteriør, interiør, sportssæder, sportsundervogn og 19” fælge er standard.
Derudover er den nye Q5 også udstyret med ting som fjernlysassistent, elektrisk bagklap, adaptiv fartpilot, bakkamera, 3-zonet klimaanlæg og de to store skærme.
Prisen? 699.990 kr. for benzin forhjulstræk og 749.990 kr. for benzin med Quattro. Dieselhakkeren løber op i 799.990 kr., mens SQ5 gør halsen tør med et prisskilt på 1.259.990 kr.
Det kan lyde mærkeligt, at Audi Danmark selv satser mest på TDI. Det bunder dog ud i et ganske anstændigt privatleasingtilbud, hvor diesel-versionen giver lidt mere for pengene.
Audi Q5 TFSI med forhjulstræk privatleases fra en månedlig ydelse på 6.895 kr. og en førstegangsydelse på 15.000 kr. Men for blot 300 kr. ekstra om måneden kan man få firehjulstræk og diesel-moment.. Audi Q5 TDI Quattro fås fra 7.195 kr. om måneden. Aftalen er med 15.000 kilometer med en totaludgift på 107.435 kr. ved 12 måneder.
Der er smalt med plads til biler som Audi Q5 på det danske marked. Det tager dog absolut intet fra det faktum, at den nye Q5 er en bundsolid bil, der løfter sig op på et andet niveau end sin forgænger. Der er ikke tale om en revolution, men en stribe af velvalgte videreudviklinger samt lidt moderne teknologi lånt fra de elektriske modeller.
Audi Q5 er bygget som en dyr tysk SUV. Den kører også som en, og hvis du spørger mig, ligner den også en. Det er næppe mange, vi får at se på de danske landeveje, men dem, der kommer, lander i løbet af foråret. To plug-in hybridversioner er på programmet, men det er endnu usikkert, om de kommer til Danmark. Ventetiden kan måske klares i en TDI Quattro på privatleasing?
Audi Q5 TDI Quattro
Motor: R4 diesel, 1.968 cm3
Ydelse: 204 hk / 440 Nm
0-100 km/t: 7,4 sekunder
Tophastighed: 226 km/t
Forbrug: 16,4 km/l
CO2-udledning: 159 gram/km
Mål (L/B/H): 471/190/166 cm
Køreklar vægt: 1.955 kilo
Trækvægt: 2.400 kilo
Bagagerumsvolumen: 520-1.473 liter
Pris: 799.990 kr. (Q5 fås fra 699.990 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 15.000/7.195 kr. (Q5 fås fra 6.895 kr.)
Beskatningsgrundlag, firmabil: 750.000 kr. (Q5 fås fra 670.001 kr.)
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Den nye Kia EV3 med 604 kilometer rækkevidde og Prestige-udstyr til spotpris på privatleasing: 1.495 kr. om måneden i 36 måneder. Man skal bare være klar til høj engangsydelse.
Hvert år findes Årets Bil i Danmark og Årets Brugtbil – og i samme genre kåres Årets Varebil. I 2025-kåringen er et meget varieret felt kogt ned til fem modeller.
XPeng G6 har kun været på markedet i Danmark siden august, men nu er den model forældet. I Kina har XPeng præsenteret en G6 med hurtigere opladning, designændringer og mere lækkert interiør.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.