august 1, 2022

Første tur/video: Kia EV6 GT – angrebet fra Namyang

Kia har lavet en elbil med 585 hk. EV6 GT er, selvfølgelig, skræmmende hurtig, men den er meget mere end det.

TEKST Morten Bek FOTO PR

Måske er det her øjeblikket, hvor Namyang kommer ind i det eksklusive selskab med Affalterbach og München? Affalterbach er byen i Tyskland, hvor Mercedes-AMG tryller standardbiler om til muskelbundter. München er, hvor BMW M skaber sine kraftværker. Namyang? Området i Sydkorea, hvor Hyundai og Kia har sit udviklingscenter.

Namyang har sendt en bil i angreb mod de tyske mestre, som fra det øjeblik verden hørte om den, har fået enorm opmærksomhed: Kia EV6 GT. En elbil med 585 hestekræfter. Min fantasi var ikke vild nok til at opfinde at hjemstedet for Picanto og Ceed kunne være stedet, hvor en elbil med 585 hk blev til. En EV6 med flere kræfter end BMW i4 M50 og kortere afstand fra 0 til 100 km/t.

LÆS OGSÅ | Kia EV6 er Årets Bil i Europa

BMW M og Mercedes-AMG har været i gang med at forstærke fjedre og lave tykke tværstivere til i forvejen fede biler, længere end vi i Danmark har kendt til Kia. De har erfaring, de har klasse – og de har et renomme.

Kom med på landevejen i EV6 GT og hør hvorfor, den er både fed og vellykket

Hvad laver Kia med en bil med 585 hk?

Kia har erfaring på den korte bane. Noget erfaring fra Stinger, som sikkert ikke blev lavet for at tjene penge, men kun for at slå fast, at Kia kan, hvad Kia vil. Det er mere end at lave små biler med tre cylindre. Erfaringen skal bygges op herfra.

Det samme skal respekten for produkterne. Det kan ikke være bedre end med en elbil med næsten 600 hk, men det kan også nemt gå galt, når erfaring er noget, man først skal til at erhverve sig. Namyang kommer ikke ind i varmen bare ved at hælde uhæmmet mange hestekræfter i en elbil. EV6 GT skal både forbløffe, overraske og betage.

LÆS OGSÅ | Ingen elbil lader hurtigere 300 km på end Kia EV6

Jeg har stor respekt for, at Kia tager springet. Af tre årsager har jeg stor respekt for projektet. Kia har, side om side med Hyundai, udviklet sig til en stor styrke i bilindustrien, og de har penge til at lave vanvittigt  fede produkter. Det er årsag nummer et. Årsag nummer to er, at de bruger pengene meget kløgtigt, og de så også laver fede produkter. En EV6 GT-Line med 325 hk er den elbil under 500.000 kr., jeg selv ville købe.

Årsag nummer tre er mådeholdenhed. Det kan være, det er den manglende erfaring med vilde biler, men det kan, som med brugen af pengene, være ren kløgt. Kia kalder EV6 GT for en grand tourer. Inden nogen overhovedet når at antyde det til præsentationen i Stockholm, understreger Kia-folkene det med ekstra tryk på: EV6 GT er ingen sportsvogn, og den er ingen bil til banebrug.

Fedt at køre en bil med 585 hk i Stockholm… Hvad sker der for det?

Jeg sagde jo ikke, at jeg ikke får lov at køre EV6 GT på bane, gjorde jeg? Kia har lånt en øvebane, som vistnok tilhører et andet bilmærke og som også bruges af politiet. Nogle steder er banen smal som en cykelsti. Alle steder er den omkranset af store fyretræer og ingen afskærmning.

For en bil der ikke er en banebil, kan jeg i EV6 GT bære rigtig høj fart ind i nogle meget trange kurver – og så åbne op de vilde elmotorer på de meget korte stræk, hvor det går lige ud. Jeg tapper ikke 50 procent af kræfterne, for EV6 GT når op i ufattelig fart på ufattelig tid, og så bliver det for sent at bremse ned på den kompakte bane.

LÆS OGSÅ | Test: M for mange Muskler – og mindre Morskab

Men det er let at bruge den præcise dosis, og det er let at bruge de kraftige bremser, som er langt større end på en almindelig EV6 GT. GT’eren kan også køres som en-pedals-bil, men der skal rigtige bremser til, når der virkelig skal kastes anker.

For at EV6 GT kan føles så taktfast, afslappet og let som den gør på øvebanens trange veje, har Kia lavet om på andet end bare bremserne.

Hvad har de så lavet om?

Virkelig mange ting. Som i EV6 GT-Line er der to motorer. GT’erens forreste motor er den, der sidder bagest i GT-Line, men med højere omdrejningstal – og et elektronisk spærredifferentiale bygget ind omkring den 367 hk stærke motor til at fordele kræfterne mellem baghjulene uden den mindste forsinkelse. En god grund til, at jeg kunne kaste los med bare nogle af de 585 hk på øvebanen.

Store forskelle også omkring batteriet. Det kører med højere maksimal spænding, fordi det kræver rigtig meget energi på én gang at fodre to elmotorer med 585 hk. Samme batteristørrelse, men højere energiudladning.

Når man vælger en af de almindelige køreindstillinger, det være sig Normal eller Sport, er det kun den bageste motor, der skubber bilen frem. Først ved fuldt nedtrykket speeder, eller når man vælger Sport+, vil den forreste elmotor konstant være online. Det sparer at koble en motor fra, og det kan også betale sig, fordi man ellers ikke kan gøre sig forhåbninger om at ramme en rækkevidde på cirka 424 kilometer.

LÆS OGSÅ | Video: Her er den bedste udgave af Kia EV6

Køreindstillinger er en uudforsket verden for Kia. Indtil nu. Når koreanerne har valgt at udstyre EV6 GT med elektronisk differentiale, men også for første gang adaptive støddæmpere, skal der kunne justeres – og man skal kunne vælge selv. I EV6 GT kan du gå amok over hele linjen ved at trykke på den nærmest selvlysende GT-knap, der er monteret i rattet. Eller du kan skræddersy differentiale, undervogn, styretøj, ESC i My Drive-indstillingen. Fagre nye verden for Kia.

Som GT er EV6 mindre aerodynamisk. Det lyder som noget, der er forkert, men det skyldes at den kommer med 21” hjul og bredere dæk. Det er to ting, som også æder af rækkevidden i forhold til de andre EV6’ere.

EV6 GT hører hjemme både i byen, i svingene og på de lange ture – den kan det hele med sine fremragende køreegenskaber og mange kræfter

Hvordan føles de 585 hk på offentlig vej?

De adaptive støddæmpere skal have en pris for at regulere dæmpningen med så stor “forståelse” for underlaget, at affjedringen virker mere helstøbt end i andre EV6’ere. Jeg synes ikke, en almindelig EV6 er for hård, men jeg kender flere, som har den holdning.

De forreste støddæmpere er 8 procent blødere end i standard-EV6, mens de bageste er 11 procent stivere – i Normal-køreindstilling. På de forskellige svenske landeveje, både de smalle og uoverskuelige og de brede trafiktunge, er EV6 GT så underspillet som en EV6 SR med 170 hk. I Eco-indstillingen, hvor “kun” 50 procent af kræfterne er på spil, og i Normal, hvor det begynder at gå hurtigt med 80 procent af kræfterne.

LÆS OGSÅ | AMG på el: 687 hk til 1,2 millioner kroner

Alle EV6’ere er stramme, hurtigere i styretøjet end Hyundai Ioniq 5 og VW ID.4, og derfor føles GT’erens standardindstillinger som mere af det. Men kun indtil den første overhaling på landevejen. Det går så stærkt forbi en eller flere biler, at passagerer bør få en advarsel på forhånd.

EV6 GT føles som et udviklingstrin, hvor Kia er lykkedes med lige præcis det, de ville. En svinehurtig elbil med vejgreb og styretøj, som passer til både de hurtige sving og de lange lige stræk. En letkørt og tilgængelig måde at møde 585 hk på. 

Farverne på sæder og digital instrumentering afslører GT’eren. Ellers er alt som vanligt i EV6 – rigtig gode sager

Hvad bliver prisen for EV6 GT?

Der var noget med, at den blev prissat til 499.900 kr., da EV6-priserne faldt på plads. Fortidens glæder. Stor efterspørgsel og kriser indenfor materialer og transport gør, at priserne på nye biler lige nu stiger meget jævnligt. Faktisk er der lige nu ikke pris på en eneste EV6-model, fordi den danske importør venter på udregninger fra fabrikken.

Jeg kan, af samme grund, ikke helt regne ud, hvor meget højere prisen vil blive, når EV6 GT endelig rammer dansk jord – sent efterår eller vinter her i 2022. 550.000 kr. er mit bud. En BMW i4 M50 med 544 hk starter på 600.000 kr., men BMW tager penge for udstyr, som Kia aldrig ville tage penge for, så i4’eren koster let 775.000 kr. med udstyr.

LÆS OGSÅ | Hyundai Ioniq 5 N rammer i 2023 med 585 hk

Kia fortjener respekten for EV6 GT. Den er ingen sportsvogn eller banebil, men det var heller ikke ønsket. En hurtig, præcis og alligevel komfortabel langtursbil.

Hvis man kigger på udvalget af M-modeller og AMG’ere i dag, så er det svært at få øje på mange sportsvogne, for komforten vinder over dynamikken her i 2020’erne. Så Namyang har ramt ret præcist i sit forsøg på at komme op på siden af de etablerede tyskere. Jeg er både forbløffet over og betaget af EV6 GT.


SPECIFIKATIONER

Kia EV6 GT

Motor: To elmotorer
Ydelse: 585 hk/740 Nm
0-100 km/t: 3,5 sekunder
Tophastighed: 260 km/t
Forbrug: 20,6 kWh/100 kilometer
Rækkevidde: 424 kilometer
Ladekapacitet: 350 kW
Mål (L/B/H): 470/189/154 cm
Køreklar vægt:
2.185 kilo
Bagagerumsvolumen:
480-1.260 liter (plus 20 liter foran)

Prisgæt:
550.000 kr. (EV6-priser er under udarbejdelse)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse):
Ikke oplyst
Beskatningsgrundlag, firmabil:
Ikke oplyst


9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS