juli 10, 2019

Insider-tips: 6 gode råd til leje af bil

Spar penge og få fingrene i en federe bil på ferien. Vi har her samlet de bedste råd til dig, der gerne vil have firehjulet frihed, selvom du er fløjet på ferie.

Af: Esben Skrumsager / d. 10. juli 2019

En bil er for mange en uundværlig del af ferien. Den åbner op for et væld af muligheder, når der skal udforskes nye steder, og derfor er kør-selv-ferie en af de absolut mest udbredte ferieformer. Har du ladet bilen stå i garagen og er fløjet på ferie, kan en løsning være at leje en firehjulet følgesvend på destinationen. Det kan synes som noget af en mundfuld, når du står i en fremmed lufthavn, og du skal forholde dig til både biltype, priser, udstyr og forsikringer, men frygt ej…

Med hjælp fra en række ansatte hos biludlejningsselskabet Sixt har vi her samlet en række gode råd, som gerne skulle gøre det både nemmere og billigere at blive godt kørende på ferien.

Tip #1: Book i så god tid som muligt

Prisen på din billeje er dynamisk. Det vil sige, at prisen er styret af udbud og efterspørgsel, hvorfor det kan være lidt svært at regne ud, hvornår det er bedst at booke. Som hovedregel kan det dog siges, at jo bedre tid du booker i, desto større er sandsynligheden for, at du får en god pris.

Særligt i sommerperioden har de fleste biludlejere meget travlt, hvilket resulterer i en høj lejepris. Så hvis du på forhånd ved, at du skal bruge en bil til sommerferien, er det en god idé at booke så tidligt som muligt.

LÆS OGSÅ | Sommerguide: 10 tips til klimaanlægget inden kør-selv-ferien

Derudover kan det anbefales at betale prisen for lejemålet på samme tid, som du foretager din booking. På den måde får du typisk en bedre pris, end hvis du for eksempel betaler ved afhentning af bilen eller efter endt lejemål.

Tip #2: Book direkte hos biludlejerne

Det vrimler med rejsefirmaer, der tilbyder pakkeløsninger, hvor du får billeje som en del af en større rejsepakke. Selvom det kan være bekvemt at booke alt på én gang igennem det samme selskab, får du næsten altid den bedste pris ved at booke direkte hos biludlejerne selv.

Det er værd at vide, at den slags 3. partsvirksomheder tjener deres penge ved at lægge et gebyr oveni de ydelser, de booker for dig. Derfor får du som udgangspunkt den bedste pris ved at gå direkte til udlejeren selv.

SE OGSÅ | Elektrisk roadtrip: Sådan er det at køre på ferie i en Tesla

Om ikke andet er det altid en god idé at få et tilbud direkte fra et udlejningsfirma, inden du booker en pakkeløsning igennem 3. part.

Tip #3: Tag dig god tid, når du får bilen udleveret

Når du står ved udleveringsskranken, er det en rigtig god idé, at du ikke tænker ”det skal gå hurtigt, og vi skal bare afsted”. Tag dig tid til at forstå, hvad personen bag skranken forsøger at give dig af informationer.

Og ja, dette involverer formentlig også at lytte til en salgstale. Det er dog erfaringen hos de ansatte hos Sixt, at meget af informationen går tabt – også om ting, der ikke handler om salg.

LÆS OGSÅ | Værd at vide før du drager på kør-selv-ferie

Husk på, at du i sidste ende ikke på nogen måde er forpligtet til at købe ekstra ydelser, men det er til gengæld rigtig godt at få alle detaljerne om lejemålet med, inden du kører afsted. Sørg derfor for at skimme betingelser og vilkår igennem, inden du underskriver kontrakten.

Tip #4: Tag billeder af eventuelle skader på bilen ved udleveringen

Det er ingen hemmelighed, at biludlejere går meget op i skader. Derfor er det utrolig vigtigt, at du er ekstra opmærksom på, hvilke skader bilen har ved udleveringen – og husk at tage billeder af dem. Det sker, at skader bliver overset af medarbejdere.

Ved at tage billeder af bilen ved udlevering, har du dit på det rene og dokumentation for, hvordan bilen så ud, da du fik den. Derved undgår du en mulig ekstra opkrævning for en skade, som du ikke har forvoldt.

Tip #5: Spørg om opgradering

Der kan være store forskelle på udlejningsbilernes udstyrsniveau. Har du på forhånd booket en billig bil, kan det i nogle situationer give god mening at spørge om en opgradering. Nogle gange gang du være heldig at få en større og bedre bil for småpenge – eller ligefrem at spare penge på det.

Det oplevede jeg under en tur til Chicago for nogle år siden. Her havde jeg booket en Toyota Corolla, men da den skulle udleveres, viste det sig, at jeg skulle betale 12 dollar om dagen for at tilkøbe navigation, som ikke var en del af udstyret i bilen.

Det var jeg indstillet på, men da jeg spurgte om en eventuel opgradering viste det sig, at jeg i stedet kunne nøjes med at betale 10 dollar mere om dagen og så snuppe en BMW 3-serie med en sprød rækkesekser under hjelmen – og her var navigationen indbygget. Det var altså i sidste ende billigere at leje en veludstyret BMW end en skrabet Toyota.

Så husk at spørge om muligheden for en opgradering, før du får den på forhånd bookede bil udleveret.

Tip #6: Aflever bilen indenfor selskabets åbningstider

Af praktiske årsager er det selvfølgelig ikke altid muligt at aflevere bilen indenfor udlejningsstedets åbningstider, men forsøg så vidt muligt på det, og sørg for at komme i god tid, da der kan være kø i de travle perioder.

Først og fremmest er det godt at gøre, fordi det giver dig mulighed for at gennemgå bilen for skader sammen med en medarbejder. På den måde er du sikker på, at du efterfølgende ikke skal hæfte for en skade, som du ikke har forvoldt, men som måske er blevet overset ved udleveringen af bilen.

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Frankrig: Gode råd

Hvis du afleverer bilen udenfor åbningstiderne, har selskabet typisk 24 timer til at registrere eventuelle skader – men det bliver altså uden, at du kan give dit besyv med. Derfor er det en god idé selv at være til stede, når bilen skal gennemgås.

Sørg desuden også for at få en kopi af papirerne, du skal underskrive ved tilbageleveringen, med både din og en medarbejders underskrift på. Det er din garanti for, at der ikke dukker en ekstra regning op i postkassen, når du kommer hjem.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS