Kategorier
Forbrugerstof

Borgmester: Sådan ser fremtiden ud for kvinde-parkering i København

Foto: Colourbox

Særlige parkeringspladser til kvinder kan måske øge trygheden og mindske risikoen for overfald. Men skal konceptet udbredes i Hovedstaden? Det har vi spurgt den kvindelige Teknik- og Miljøborgmester om.

Af: Esben Skrumsager / d. 20. december 2018

En øde parkeringsplads eller en mørklagt parkeringskælder kan være en utryg oplevelse. Og selvom alle personer uanset køn kan opleve utryghed, er der ganske naturligt større opmærksomhed omkring nogle af de grove overfald af seksuel karakter, som det oftest er kvinder*, der udsættes for.

Med det udgangspunkt har man i Tyskland gennem de seneste 10 år udbredt dedikerede parkeringspladser til kvinder. Men konceptet findes ikke på samme måde i Danmark.

LÆS OGSÅ: Derfor har tyskerne parkeringspladser for kvinder

Én ting er, om det overhovedet kan lade sig gøre i forhold til den danske lovgivning. Det har Kirsten Precht fra Institut fra Menneskerettigheder givet sin vurdering af i artiklen her. Men noget andet er, om der politisk interesse for en sådan løsning…

Borgmester: “Sådan gør vi byen tryggere”

I spidsen for teknik og miljø i Københavns kommune finder vi den kvindelige borgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL). Men selvom hun gerne vil gøre byen tryggere, ser hun ikke de særlige kvinde-parkeringspladser som en gangbar løsning:

– København skal være en tryg by for alle københavnere, og byen skal opleves tryg alle steder. Det nytter ikke noget at sige, at her er nogle få parkeringspladser til de mange kvinder, der kører i bil, mens vi lader stå til i resten af byen. Vi skal arbejde meget bredere med tryghed i København, siger Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen til Bilbasen.

LÆS OGSÅ: Nu giver håndholdt mobil klip i kortet

Taget den generelle statistik om vold i Danmark i betragtning kan det synes logisk ikke at etablere særlige kønsbestemte tiltag. For selvom kvinder generelt er i større risiko for seksuelle overgreb, viser både offerundersøgelser og skadestuerapporter ifølge Det Kriminalpræventive Råd, at mænd har større risiko for at blive udsat for vold end kvinder.

At frygt for overfald ikke er kønsbestemt er derfor også et vigtigt argument for teknik- og miljøborgmesteren:

– Desuden er det ikke kun kvinder, der kan føle sig utrygge i byen, mænd bliver også overfaldet. Det bliver lidt skævt hen ad vejen, hvis vi løbende skal lave kønsbestemt tryghedssikring. I stedet for skiftevis at lave kvinde- eller mandetryghed, laver vi københavnertryghed. Og det gør vi hele tiden, siger Ninna Hedeager Olsen.

LÆS OGSÅ: Må jeg holde på familie-parkeringen, selvom jeg ikke er en familie?

Borgmesteren vil i stedet fokusere på at åbne op i stueetagerne med for eksempel restauranter, caféer og butikker, der bidrager til, at der er mennesker i gaderne.

– Det giver tryghed, når der er liv i gaden, og man ikke går alene, konkluderer Ninna Hedeager Olsen.

Storcenter ikke afvisende for kvinde-parkering

I modsætning til meldingen fra den ansvarlige borgmester i København, vil et af Danmarks største indkøbscentre, Fisketorvet, ikke afvise, at særlige parkeringspladser til kvinder kan komme på tale.

– Hos Fisketorvet er vores gæsters tryghed og sikkerhed førsteprioritet. Vi har allerede dedikeret en række pladser i vores parkeringshus til familiepladser, som er større en de normale p-pladser. Desuden opgraderer vi løbende sikkerhedsforanstaltningerne, så vores gæster kan færdes trygt og godt. P-pladser specifikt dedikeret til kvinder er dog ikke noget, som vi har i støbeskeen i øjeblikket, men vi ser hele tiden på de behov, som vores gæster har, siger centerchef, Casper D. Von Der Ahé til Bilbasen.

Men hvad mener du? Er det en god idé at efterligne det tyske koncept med særlige parkeringspladser til kvinder? Deltag i debatten på Bilbasens Facebookside.

LÆS OGSÅ: Miljøborgmester: Bilisterne kommer for hurtigt igennem morgentrafikken

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.