oktober 14, 2023

Test: Hvad er det, der gør Tesla Model Y så populær?

Danskerne køber virkelig mange Tesla Model Y. Men er den amerikanske SUV så virkelig speciel og pengene værd? Test af basisudgaven til 382.490 kr.

TEKST OG FOTO Morten B. Bek

Danskerne elsker et godt tilbud. Især når vi får at vide, at der er virkelig mange penge at spare, så kan vi ikke stoppe os selv. Det er den effekt, der har gjort Tesla Model Y til den mest solgte bil indtil videre i 2023, og intet ser ud til at kunne stoppe Tesla eller ændre på Model Y’s position.

Men hvorfor er Model Y, en mellemstor elektrisk crossover, endt med at overhale ikke bare alle konkurrenter, men alle andre biler? Det er mere end prisen, der lokker, for hvis et tilbud er for godt til at være sandt, så er danskerne ikke så dumme, at de falder for det. Næh, der skal værdi for pengene ind over.

Jeg vil på alle måder gerne forstå, helt konkret, hvad det er, der gør, at potentielle kunder, lokket til at prisskiltet, bliver konverteret til ejere, når de har prøvet en Model Y. En uge i den billigste Model Y, en baghjulstrækker med 455 kilometer til hverdag og rejse, til 382.490 kr. er måden at finde ud af det på.

Prisen er altså ikke folkelig

382.490 kr. Det er egentlig slet ikke billigt. Det er alt for høj en pris for virkelig mange mennesker. For mange mennesker er et budget til en ny bil på 200.-250.000 kr., måske 300.000 kr. For de mennesker er Model Y, uanset om den har baghjulstræk eller er en svinehurtig Performance, meget dyr.

For en anden gruppe danskere, som tydeligvis også er en stor gruppe, som køber tusindvis af elektriske crossovers fra Tesla, er hverken basismodellen RWD til 382.490 kr. eller Long Range AWD til 440.990 kr. med til at vælte budgettet. Jeg tror, at effekten af de til dels store, til dels enorme, prisnedsættelser i januar har fjernet fokus fra alle andre biler – Tesla har suget opmærksomheden fra alle andre.

I januar blev dyre biler til markant billigere biler. Det gjorde med et pennestrøg Model Y – og Model 3 – til tilbud. Hos Nissan, Skoda, Volkswagen og, egentlig, overalt, har de slået på tromme for et døvt publikum, når de har lokket med mere udstyr eller noget lavere priser. Tesla var allerede løbet med posen med guld.

Når Audi, Skoda og Volkswagen kan levere deres nu meget stærkere, bedre udstyrede og rækkeviddetungere udgaver af Q4 E-Tron, Enyaq og ID.4, uden at priserne går den gale vej, så er der chancen for, at danskerne kigger på andet en Model Y. Chancen er der da i hvert fald.

Lavere rækkevidde end konkurrenterne, men også lavere forbrug

Måske det er kendt derude, måske ikke. Måske det får folk til at købe en Model Y. Jeg ved det ikke. Forbruget af strøm er det, jeg er inde på. Jeg har endnu aldrig testet en Tesla, som overrasker med et højt strømforbrug. Det er lige omvendt. Biler fra Tesla er aerodynamiske og effektive, og det bonner ud i en rækkevidde i basismodellen på 455 kilometer med et batteri, der kun rummer omkring 60 kWh.

Jeg kører motorvej, og jeg kører landevej. Langt mere, end jeg kører i byen. Jeg bruger af kræfterne, for Model Y RWD har ikke det balstyriske, som de fleste andre biler fra Tesla; den har manerer, selv om den er mere end hurtig nok. Den bruger i omegnen af 16-16,5 kWh for hver 100 kilometer med tab ved opladning regnet ind. Hvis de fornyede elbiler fra Volkswagen-koncernen kan det samme, så bliver jeg imponeret, for det er et rigtig fint forbrug.

ID.4 med den nye elmotor med 286 hk til 379.995 kr. har ikke kun de mange flere hestekræfter end før – den har kørt med 204 hk – som salgsargument, men også en rækkevidde, der ligger komfortabelt over Model Y RWD: 543 kilometer. 

ID.4 har så også omkring 20 kWh mere i batteripakken, og fordi den har det, vejer den tre voksne mænd mere end Model Y RWD. Også selv om ID.4 er en meget kortere bil, som alt andet lige må betyde mindre vægt fra metal og alt muligt andet. Det giver højere forbrug, og sådan kører historien om forbrug, batteristørrelse og rækkevidde i ring.

Den føles let, men den føles også alt for hård

Det at køre Model Y RWD efterlader mig da også med indtrykket af at køre en “let” bil. Den testede bil kommer med standardhjulene, som giver de bedste forudsætninger for rækkevidden, men måske ikke de bedste for køreegenskaberne. Bilen gør min frygt til skamme. Den flyver let med perfekt greb gennem sving, jeg kører meget ofte, og jeg ved, hvor vaklende og bastante andre biler kan føles i de sving. 

Model Y føles solid i hele sin struktur, og det skyldes formentlig, at meget af bilens ramme og chassis er støbt i et stykke. Det giver bare vridningsstabilitet. Motorvejen er der, hvor Model Y ligger optimalt og uforstyrret, og hvor Tesla viser, at et aerodynamisk karrosseri, selv om det er højt, kan give et lavt støjniveau.

Der er en bagside til den medalje, Model Y får for sin lethed og umiddelbart gode køreegenskaber. Det er en affjedring, som jeg ikke ville kunne leve med – især ikke, hvis jeg havde prøvet en Skoda Enyaq, lige inden jeg prøvede en Model Y. Den amerikanske crossover, made in Germany, sætter sin strukturelle stivhed over styr ved at være benhård selv på ret manicurerede landeveje. I byen, hvor alle byer har huller, vejskader, kloakriste og brønddæksler? Der er Model Y bare ikke god nok.

Alt hvad man drømmer om – og det koster ingenting

Det er til at forstå, når Tesla putter standardudstyr i sine biler. Der er intet fedteri, ingen helt nødvendige ekstraudstyrspakker eller uundværlige opgraderinger. Andre farver end hvid koster ekstra, og det gør endnu større alufælge og “selvkørende egenskaber” (måske om 30 år, men så er du i det mindste klar, når den store opdatering kommer) – det var det.

El-justering af forsæder og rat, varme i for- og bagsæder, panoramaglastag, smartphone som nøgle, to gange trådløs mobilopladning, trækkrog op til 1.600 kilo, indtræk i kunstlæder. Og hvis man elsker god lyd i bilen, er standardanlægget med 13 højttalere med sound bar langs forruden og subwoofer sensationelt godt i forhold til prisen, som altså er 0 kroner. Det er all inclusive, uden at det bliver billigt som ved buffeten på hotellet i Tyrkiet. Det er bare nemmere, når der ikke skal sættes krydser, og der ikke skal bruges ekstra penge.  

Jeg er ikke uvenner med den 15” store touchscreen, som styrer hele livet i en Model Y. Det er besværligt at skulle undvære knapper til alt, men når rat, spejle og meget andet så er indstillet gennem skærmen, har man et roligt og ekstremt stilrent interiør. Det er ultramoderne, så den er jeg med på. Jeg ville blive rigtig gode venner med den, hvis jeg fik et head-up-display til hastigheden, for den hører IKKE hjemme som et lille tal i et hjørne af en skærm i midten.

Det bliver ikke nemmere at lade op end hos Tesla

Staten og alle andre bilmærker end Tesla fortjener at blive trukket gennem sølet for at have fedtspillet i et årti omkring ladeinfrastrukturen. Det er først nu, i 2023, at der begynder at være ordentlig dækning med ladere i Danmark. Der er eeeeendelig nogenlunde fart på udbygningen af ladenetværket, men der er heller ikke en eneste undskyldning tilbage for, at det skulle gå langsomt.

Tesla-bilisten har sit eget kredsløb, en egen infrastruktur. Andre kan endda få lov at låne den til deres Ford, Mercedes eller hvad det nu er, men Tesla har æren for en komplet og overlegen infrastruktur til elbiler. Det er et salgsargument, der ikke kan overvurderes. Det at trille ind til Supercharger-stationen i Fredericia, som jeg gjorde med Model Y RWD, sætte kablet i og se bilen starte opladning uden app eller kort, er den eneste rigtige måde.

Model Y RWD kan lade med op til 170 kW, som er langt under det, de firehjulstrukne udgaver kan. Men under min ladesession kører bilen endda lidt over 170 kW rigtig meget af tiden, og fordi basismodellen kører med et mere simpelt, mere holdbart LFP-batteri, kan den lades til 100 procent hver gang, uden at batteriet lider overlast. Rækkevidden er måske under de direkte konkurrenters, men ladenetværket kompenserer i den grad.

Når man holder sammen med en masse andre Tesla-kørere ved en Supercharger, er det en blandet flok danskere, man møder. Teslas publikum er på ingen tid blevet udvidet fra en forholdsvis lille gruppe til en meget stor flok meget forskelligartede ejere. De ejer en højteknologisk og effektiv elbil. En Model Y er slet ikke perfekt – på nogle måder irriterende og ikke god nok – men den giver let forståelig værdi for pengene, så det undrer ikke mig, at den amerikanske crossover er et tilbud, danskerne bare må have fat i.


SPECIFIKATIONER

Tesla Model Y RWD

Motor: Elmotor (bagtil)
Ydelse: 264 hk/340 Nm (anslået)
0-100 km/t: 6,8 sekunder
Tophastighed: 217 km/t
Forbrug: 13,2 kWh/100 kilometer
Batteristørrelse: Cirka 60 kWh
Ladekapacitet: 170 kW
Rækkevidde: 455 kilometer
Mål (L/B/H): 475/192/162 cm
Køreklar vægt: 1.661 kilo
Trækvægt: 1.909 kilo
Bagagerumsvolumen: Op til 2.158 liter

Pris: 382.490 kr. (Model Y fås fra denne pris)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 15.000/4.495 kr.
Beskatningsgrundlag, firmabil: Kontakt forhandler

9 ud af 10 kan spare i gennemsnit 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Brugte biler fra Tesla til salg på Bilbasen

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS