Næste gang vi får Porsche Cayman at se, er det som elbil. Lyden af seks cylindre på sug fra denne Porsche Cayman GTS bliver således til en sørgelig svanesang.
TEKST & FOTO Simon Hallenslev
Efter otte timers kørsel gennem Sverige lander jeg på hjemmeadressen. Rimelig radbrækket og ør i hovedet takket være et fravær af komfort og støjisolering i Porsche Cayman GTS. Alligevel finder jeg mig selv i førersædet igen efter blot en time.
Porsche Cayman GTS har ageret atypisk transportmiddel på en langtur fra København til Stockholm og tilbage igen på et par dage. Trods den lange hjemtur ved jeg, at testbilen skal afleveres tidligt dagen efter, og da sommeraftenen udenfor er ideel til en tur, er jeg ganske enkelt nødt til at komme ud igen. Først efter endnu et par timer bag rattet, er trangen stillet.

Er det på tide med en udskiftning?
I virkeligheden var det den nye Porsche Panamera, jeg skulle have testet på min tur fra hovedstad til hovedstad. Den mest langtursvenlige model i Porsche-programmet.
En kommunikationsbrist gør imidlertid, at det er en anden testbil, der venter på mig hos Porsche i København. En Cayman GTS. Det er selvsagt intet at klage over, og selvom jeg ved, at det bliver en anden slags tur, så ved jeg også præcist, hvilken historie det bliver. En historie om et sørgmodigt farvel.
Læs også: Porsche Panamera får chancen igen
Cayman og Boxster bliver nemlig elektriske i næste generation, mens Porsche i Europa allerede sløjfer benzinvarianterne ved udgangen af juli. Kun de limiterede (og absurd dyre) Boxster Spyder RS og Cayman GT4 RS får lov at blive i programmet.


Den hurtigt planlagte homage til Cayman, som vi kender den, får dog en svær start. På vej ud af byen bliver jeg mindet om, hvad en boxermotor egentlig er for en størrelse. Den ligger lige bag forsæderne og er en lidt knoklet sag ved lave hastigheder.
Særligt smooth er PDK-gearkassen heller ikke gennem et myldretidstrangt København, og da jeg når motorvejen mod Sverige, opdager jeg også kombinationen af brede dæk og minimal støjisolering.
Der er meget vejstøj i kabinen. Via et lidt gammeldags USB-kabel får jeg Apple Carplay op på den lavt placerede og grynede 7” skærm, så jeg kan vælge et nummer at skrue op for. Tanken strejfer mig, om tiden er løbet fra den otte år gamle Cayman-model.



Nej!
Myldretid i København på tom mave kan gøre selv en sindig munk gal i låget. Efter et kort snack-stop på den første tankstation i Malmø åbner en lang og let kurvet tilkørselsrampe mit sind for Porsche Cayman GTS. Knap 8.000 omdrejninger og et par veleksekverede klap i ryggen fra PDK-gearkassen sender mig straks i zen.
Pludselig er jeg glad for, at motoren ligger, hvor den ligger. Enhver ulejlighed kan klares med et par tryk på venstre skiftepal, der får gearkassen til at lystre og motoren til at skrige. Det synes mine svenske medbilister tilsyneladende også, da jeg møder flere, der kører op på siden af mig og gearer ned i håbet om, at jeg gør det samme. Selvfølgelig gør jeg det.
Skiftepalerne er ikke kun rare at trykke på, fordi de kaster motorlyd af sig. De er også udført i aluminium og giver det helt rigtige klik, når man betjener dem. Det samme gør selve PDK-stangen i midterkonsollen, der er beklædt i alcantara.








Faktisk er det svært at finde noget i Porsche Cayman GTS, der ikke føles autentisk, analogt eller mekanisk. Selv med slukket motor siger den rigtigt, når knapperne betjenes og dørene lukkes. Bare fordi det er gammeldags, behøver det ikke være uddateret og kabinen er stadig godt tænkt med overraskende god pladsudnyttelse trods de klejne mål, samt smarte kopholdere.
København-Jönköping-Stockholm og tilbage
På udturen gør jeg et stop i hyggelige Jönkoping, hvor jeg møder en snæver parkeringskælder, brolagte gader og fartbump. Det klarer Cayman med ophøjet ro, og da jeg næste dag når Stockholm med moderat trafik, gør den lille sportsvogn også lidt op for den klodsede statur, jeg oplevede i København. Så længe trafikken ruller, er Cayman ikke sværere at køre end en VW Golf.


Efter ankomst i Stockholm kan jeg gøre kort status. Nok er undervognen stram, men den er medgørlig, og selvom sæderne er sportslige, yder de god støtte. Hver gang vejstøjen bliver for meget, lader jeg den erstatte med motorstøj og bliver glad igen. Og selvom jeg jævnligt træder lidt på den, er den nærmest helt økonomisk.
Med et par enkelte detours til blandt andet billeder i smukke svenske sommeromgivelser runder jeg knap 700 km på vej til Stockholm i Porsche Cayman GTS. Her kører den 12,5 km/l, hvilket er markant pænere end de 9,2 km/l, den er opgivet til.
En overnatning senere er jeg klar til at køre tilbage til København – denne gang i ét stræk. Møgbeskidt og tildækket i fluer får den en sidste slurk svensk højoktan.


Aftenturen
Og så er vi dér, hvor jeg egentlig startede. Tilbage i København efter otte timers kørsel og helt klar til at køre en sidste aftentur. Så det gør jeg.
Det er nemt at stille sig undrende over for denne lidt teatralske trang til en ekstra køretur ovenpå otte timers køretur. Det er dog kun indtil man selv får mulighed for at hælde den søde suppe af indsugningslyd direkte i øregangen med Porsche Cayman GTS.
Læs også: Test: Med M for Magt i BMW i7 M70
Indsugningen ligger lige bag fordørene. Med nedrullede ruder er det herfra man hører, hvordan de seks cylindre hiver al den luft, de skal bruge. Den flade boxermotor er forskånet for turboer og skal derfor bruge 7.000 omdrejninger for at yde alle 400 hk. Det er heroppe, at englene for alvor synger, og hvor idéen om elbiler synes decideret åndssvag.

Med den usandsynligt velskiftende PDK-gearkasse går turen fra 0 til 100 km/t på hurtige 4 sekunder, mens egenvægten stadig holdes under 1.500 kg. Med bagdelen helt tæt på asfalten kan Cayman bedst beskrives som en gokart med en altid direkte og mekanisk respons.
Som en narkohund til en technofest skifter den retning med en ivrighed, som ingen gumpetunge elbiler endnu kan matche. En ivrighed, der gør, at jeg kan nyde Porsche Cayman GTS, den kringlede vej, lyden og aftensolen uden at gøre noget, der er ægte ulovligt. En 911’er havde været hurtigere her, men det havde også været mere ulovligt – og uden større glæde.
Farvel og tak
Jeg er i ingen position til at dømme den kommende elektriske Porsche Cayman for ude. Porsche har før bedrevet mirakler på den front. Jeg tillader mig blot at have en vis portion skepsis efter 1.500 km bag rattet af Cayman GTS.

En markant del af magien for Porsche Cayman GTS ligger i dramatikken, i lyden samt i den analoge og mekaniske køreoplevelse. En sportslig elbil fra Porsche kan sagtens levere dramatik, men hvor meget forsvinder der, når man tager lyd og mekanik ud af ligningen?
Porsche Cayman GTS er så tæt på automobil perfektion, som man kommer. Har du de 1.744.900 kr. den koster, skylder du dig selv at købe en, og du skal skynde dig, inden den helt er fortid. Og det er den desværre meget snart.
Porsche 718 Cayman GTS 4.0 PDK
Motor: 6-cyl. boxer, 3.995 cm³ Ydelse: 400 hk / 430 Nm 0-100 km/t: 4 sekunder Tophastighed: 288 km/t Forbrug: 9,2 km/l CO2-udledning: 230 gram/km Mål (L/B/H): 440/180/127 cm Køreklar vægt: 1.435 kilo Trækvægt: 0 kg Bagagerumsvolumen: 270 liter (150 for, 182 bag) Pris: 1.744.900 kr. Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Kontakt forhandler Beskatningsgrundlag, firmabil: Kontakt forhandler