Citroën ë-C3 er rummelig og komfortabel - men så er det bedste om den lille elbil også sagt. Mini Cooper E/SE er sjov at køre - men komforten er jammerlig, priserne voldsommet. Peugeot E-208 er billig - men den er så gammel, at franskmændene burde have skrottet den. Opel Corsa Electric - se Peugeot E-208. Hyundai Inster er sjov - men den er meget speciel og bliver hurtigt for dyr.
Jeg har lige nævnt hovedparten af de elektriske minibiler, man kan købe fra ny i Danmark. Det er en blandet flok. Ikke fordi, der er mange, men fordi de er ret forskellige. Desværre har de det til fælles, at de simpelthen ikke er gode nok. De er for dårlige. Eller for dyre.
Læs også: Duel: Citroën Ë-C3 og Hyundai Inster er blandt de billigste nye elbiler, men der er store forskelle
Der mangler en rigtig fed, rigtig velkørende, rigtig god elektrisk minibil, der ikke sprænger budgettet. Nej, vent. Manglede. Renault har nemlig lavet den, og den hedder 5 E-Tech. R5 E-Tech, hvis man vil, og forhandlerne står klar med den.
Ingen i klassen kan måle sig med Renaults nye elbil - og ingen kommer tæt på. Renault er i topform, når det kommer til elbiler - og et kig ind i den nærmeste fremtid på 4 E-Tech og Twingo E-Tech får mig til at sige, at det bliver bedre endnu.
Men her skal det dreje sig om den nye 5 E-Tech. Den retro-modellerede elektriske mini, der med 392 centimeter i længden er meget kompakt, men alligevel fænomenal i designet og med fin plads til op til tre voksne.




Retro på den rigtige måde
Design hører under smag og behag. Jeg kan ikke andet end kigge på 5 E-Tech, til testen fremmødt i Gul Pop med sort tag (5.500 kr.), og tænke, at Renault-designerne er nogle kloge hoveder. Den lille hatchback med skjulte dørhåndtag i bagdørene og lade-status-visning med et lysende 5-tal i frontklappen, er mere end stærkt inspireret af originalen fra 1971, men fortiden ser slet ikke påtvunget eller søgt ud.
I det mindste er den ikke så praktisk-kedelig-fornuftig at se på som ë-C3, og i det mindste får den ikke børn til at drømme om et nyt legehus med mærkelige vinduer, som er min måde at sige på, at Inster er rigeligt unik.
I modsætning til de to biler er 5 E-Tech, helt uden undskyldninger, en regulær hatchback. Der er ikke gjort crossover-forsøg med den. Der får Renault om få måneder 4 Tech, der er højere, lidt længere, mere praktisk - og, gætter jeg på, ikke mere end 15.000 kroner dyrere.
Så lander vi på kun 199.990 kr. Det ser lyst ud for den kommende 4 E-Tech. Men det ser altså også så lyst ud for den lille 5 E-Tech, at man skal have mørke solbriller på. 184.990 kr. med 312 kilometer rækkevidde, 120 hestekræfter - og nøglefri betjening, varmepumpe, automatisk klimaanlæg, sædevarme og infotainment med 10” touchscreen.




Det bedste valg: Techno
Til 184.990 kr., er jeg sikker på, er basisudgaven Evolution 40 hver en krone værd. Men man vil jo gerne have alufælge, og bakkamera, trådløs mobilopladning og Google Maps bygget ind kunne da virkelig fuldende pakken.
Derfor råder jeg udstyrsinteresserede til at vælge enten Techno 40 (120 hestekræfter) eller Techno 52 (150 hestekræfter). De har alt det og meget mere til. Også lidt pynt i form af 5-tallet ved fordørene, den geniale ladestatus i frontklappen med 5-tallet, der lyser helt eller delvist op, varme i rattet, stemningsbelysning, elektrisk lændstøtte…
Techno koster 20.000 kr. over Evolution, så mindst 204.990 kr., og kan vælges til begge batteristørrelser. Basisudstyr er kun til det lille batteri, mens testbilen, Iconic, er den fineste, der kun kommer med stort batteri. Den koster 10.000 kr. mere end Techno, og den er for farveglade kunder, som vil have interiøret med de gule detaljer og baggrundsbelyst Renault 5-logo foran passagersædet. Techno kommer med grå og denimblå, mens Evolution holder sig til grå-i-grå.






Bedst kørende mini på el
Spørgsmålet er så rækkevidden. 312 eller 410 kilometer. 15.000 kr. i forskel - og 30 hestekræfter. Batteriet på 52 kWh vejer kun 57 kilo mere end det på 40 kWh, og da 5 E-Tech kun vejer 1.412 kilo i basisudgaven, er der ingen grund til at frygte for, at 120 hestekræfter bliver for få kræfter. Med 150 hestekræfter til 1.469 kilo elbil er 5’eren bestemt ikke dårligt stillet i forhold til den kvabsede MINI Cooper E, som har 184 hestekræfter til over 1.600 kilo.
Elmotoren er helt uden den støj og hvinen, der kan høres i flere både billige og dyre elbiler, og optrækket er så friskt og fint, som man har brug for både i tæt bytrafik og ved overhalinger med 110 km/t.
Der hvor 5 E-Tech virkelig skiller sig ud - hvis jeg ser bort fra designet - er dens køreegenskaber. Renaults ingeniører har præsteret noget, andre mærkers ingeniører gerne må forsøge at gøre lige så godt. Køreegenskaberne er usædvanligt helstøbte, som er helt ualmindeligt i klassen for små elbiler.
For det første er styretøjet naturligt, direkte og med på at give god information om forholdene, og det er støbt sammen med en undervogn, der både tager og giver: den tager imod med ro og neutralitet, hvis man presser den i sving og hurtige manøvrer, og den giver affjedringskomfort, som er en smule fast, men altid meget, meget behagelig. Den er så sjov som en MINI, men den har intet af den bitre hårdhed, som den kinesisk-britiske MINI kræver, at man elsker.
5 E-Tech ligger som en både større og tungere elbil på motorvejen. Det eneste jeg har at udsætte ved 110-130 km/t er vindstøj. Ikke at niveauet nærmer sig noget uudholdeligt, men her er tegn på, at elbilen er lille og ikke en dyr sag.





Interessant indre
Renault har ikke sparet ved kun at fokusere på det ydre og på teknikken. Også interiøret er smart, fedt og gennemtænkt. Som allerede nævnt kan man passe tre voksne ind: en i førersædet, en i passagersædet og en i bagsædet bag passagersædet.
De har også rimelig plads til oppakning i bagagerummet, som med 326 liter er fint for bilstørrelsen - endda med et lille, lidt trangt, rum under bundpladen, hvor man kan presse et ladekabel ind.
Mere end tre voksne bliver ikke sjovt, hvis man kører for langt, for en gennemsnitlig person i førersædet skal have skubbet sædet godt bagud. Så sidder man til gengæld godt i førersædet, der som sagt har elektrisk lændstøtte justering. Sædedesignet genkender jeg fra de gamle R5’ere, men heldigvis er den vattede blødhed forsvundet; sædet her egner sig fint til længere ture.
Her er ingen minimal, bip-bip-spil-instrumentering som i ë-C3 eller et forældet infotainmentsystem (også ë-C3, men også Corsa Electric og E-208). Stor, farvestrålende digital instrumentering med valg mellem flere designs - og stort infotainment, der er hurtigt og tilgængeligt. Indbygget Google Maps er måske ingen nødvendighed, når man kører med Apple CarPlay, men i en hurtig håndevending er systemet en bonus.

Plads til mindre forbedringer
Knapper. Rigtige knapper. Til klimaanlægget, til køreindstillingerne, til funktionerne i rattet. Det får man end ikke i en Audi til 800.000 kr., og Renault har det i en bil til under 200.000 kr. Materialekvaliteten er næsten lige så god, hvilket siger noget om både Audi og Renault.
Sædevarmen og ratvarmen, altså i 5 E-Tech, må man så finde i bunden af infotainmentskærmen, men når klimaanlæggets funktioner ligger separat, gør det ikke så meget.
Renault har fravalgt en P-knap på den store gearvælger bag rattet. Det er en fejl, for det ville være nemmere og mere sikkert bare at trykke på P på stilken end at skulle finde ned til N for Neutral - og så huske at aktivere håndbremsen, som er elektronisk. Man kan vælge at slå auto hold på bremsen til, huske at træde bremsen ned ved parkering - og så slukke bilen på POWER-knappen. Men en rigtig P-indstilling føles klart mere sikker.
En anden anbefaling til Renault er at få styr på garantiforholdene. I Danmark kommer en ny Renault stadig kun med to års fabriksgaranti, som er det, loven kræver. Mange andre mærker, også med prisbillige elbiler, har fem års garanti. Hos Renault kan man købe sig til op til syv år, men det er ikke godt nok.
Fem års garanti ville pynte på Renault 5 E-Tech. Det er faktisk det eneste, den virkelig mangler for at vise alle konkurrenterne, hvor god en elektrisk minibil kan være - selv om den ikke koster alverden. Den er fed, smart, charmerende, velkørende, komfortabel. Kort sagt: en virkelig voksen elbil i miniformat.
Renault 5 E-Tech 52 Iconic
Motor: Elmotor (foran) Ydelse: 150 hk/245 Nm 0-100 km/t: 8 sekunder Tophastighed: 150 km/t Forbrug: 14,9 kWh/100 km Rækkevidde: 405 kilometer Batteristørrelse: 52 kWh Ladekapacitet: 100 kW Mål (L/B/H): 392/177/150 cm Køreklar vægt: 1.469 kilo Trækvægt: 500 kilo Bagagerumsvolumen: 326-1.106 liter Pris: 229.990 kr. (5 E-Tech fås fra 184.990 kr.) Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 4.995/3.695 kr. (5 E-Tech fås fra 4.995/3.295 kr.) Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst