april 11, 2024

Ugens fund: Tandkirurgens gamle Mercedes 450 SLC 

Mercedes 450 SLC er i sig selv en fantastisk køremaskine, men netop denne Ugens fund byder på en unik fortælling.

AF: Zacharias Lund FOTO: Salgsbilleder

Denne Ugens fund er, udover at være en fed og veldesignet Mercedes, en interessant sag. Forhistorien er lang, og siden den for 51 år siden trillede ud af fabrikken, har den fine SLC været godt omkring. 

Du kender måske mest søsterbilen med cabriolettag, der tager sig godt ud i serien ‘Dallas’, hvor en rød SL450 køres af Bobby Ewing med nummerpladen ‘Ewing 4’.

Denne Ugens fund har ikke medvirket i en Hollywood-serie, men ikke desto mindre er den en restaureret perle, der står ligeså smukt som den gjorde, da den trillede ud af fabrikken i 1973. Historien om netop denne bil er yderst interessant, og du kan læse den her.

Historien om tandkirurgen

Med godt 51 år på bagen har denne Ugens fund en lang fortid, der startede på den anden side af kloden. Den 25. august 1973 får Kenneth Earl Follmar leveret denne ‘Silbergrüne450 SLC i San Jose, Californien.

Det er ikke alle, der i 1973 får leveret sådan en sag, men Follmar var bestemt heller ikke hvem som helst. Han var tandkirurg og en ganske prominent en af slagsen. Det betød med andre ord at han var velhavende nok til at specificere denne SLC med stort set alt fra udstyrslisten. 

El-ruder, Becker Mexico-radio med eldrevet antenne, klimaanlæg og centrallås. Bilen var specificeret med alt det, man kun kunne drømme om i 70’ernes biler. Skulle man have noget dyrere fra Mercedes, skulle man op i limousine-afdelingen. 

Bilen blev som sagt leveret i 1973, året hvor tandkirurgen fyldte 50 år, hvilket kunne antyde, at denne bil var en gave til kirurgen selv. 

Endnu mere sandsynligt er det dog, at bilen var en gave til Kenneth Earl Follmars kone, Penny, der havde fødselsdag dagen efter bilen blev leveret. 

Parret er desværre ikke i live den dag i dag, men børnebørnene beretter at Penny kørte mest i denne smukke Mercedes og at hun passede godt på den, da børn og børnebørnene ikke måtte spise i bilen på noget tidspunkt. Noget Penny mente meget alvorligt, hvis du spørger Pennys barnebarn, Debbie.

Mercedes 450 SLC

Motor: V8, 4.520 cm3, benzin
Ydelse: 190 hk
0-100 km/t: 8,8 sekunder
Tophastighed: 215 km/t
Forbrug: 6,9 km/l
Mål (L/B/H): 475/179/133 cm
Køreklar vægt: 1.630 kilo


Over Atlanten

Denne Mercedes’ historie slutter dog ikke ved Penny og vestkysten i USA. En dansk Mercedes-samler fik nemlig fingrene i bilen, der havde været et trofast køretøj for parret i Amerika i 34 år. 

I 2007 får den danske Mercedes-samler bilen til Danmark, og året efter er den smukke Coupé på dansk asfalt for første gang. 

Den danske samler, Mogens, havde glæde af bilen i 4 år, hvor han passede og plejede den, som var det hans lille barn, før han sendte den afsted til en anden samler fra København, der passede mindst lige så godt på den. 

Den københavnske samler brugte og kørte bilen i de 8 år han ejede den. I de 8 år blev den ældre dame selvfølgelig vedligeholdt og plejet. I 2020 sender samleren så Pennys gamle Mercedes videre til en anden køber.

En sjov detalje er, at den københavnske samler håndhævede Pennys regel om at ingen måtte spise i bilen. En regel, der desuden også gik videre til den nuværende ejer.

Kyndig restaurering og snorlige Mercedes

I år 2020 har denne Ugens fund fundet vej til den nuværende ejer. Vedkommende har en stor forkærlighed for biler fra Stuttgart-området, nærmere bestemt Porsche og Mercedes. 

Den forkærlighed fører til, at ejeren i samarbejde med Ejner Hessel restaurerer bilen ned til mindste detalje.

Der er skiftet undervogn, dæk og bremser. Klimaanlægget har fået en overhaling og karrosseriet har fået en hellakering i originalfarven. Der er skiftet en del, men alt hvad der hedder krom- og gummilister er originalt. Det samme gælder kofangere og det beige interiør, der også var at finde tilbage i 1973.

Der er ikke en finger at sætte på den lidt over 50 år gamle Mercedes. Man finder, bogstaveligt talt, ikke en krumme i bilen.

Faktisk står den så flot i sin sølvgrønne farve, at den tidligere chefredaktør for Vogue, Carine Roitfeld, der anses som at være en af de mest markante navne i modeverden, tilbage i december rakte ud og ville låne netop denne ugens fund til en kampagne.

Hvorfor netop denne Mercedes? Carine Roitfeld havde simpelthen hørt om den yderst fine Mercedes med den interessante forhistorie gennem andre. Hun fandt den perfekt til et forestående photoshoot på Dragsholm Slot. Ud af 100 biler blev den udvalgt og det siger vist ikke så lidt. 

Mere end bare en Mercedes

Man køber ikke bare en Mercedes 450 SLC, selvom det i sig selv er et rigtigt godt køb. Man køber i ligeså høj grad ind i historien om bilen og den gennemgribende restaurering, som bilen har gennemgået, som samlet har kostet over 300.000 kr.

Kigger man på bilen, vil man ikke kunne se, at den har over 50 år på bagen. Den står pinligt flot og historien taler jo lidt for sig selv. 

Hvad skal sådan en fuldkommen restaureret Mercedes 450 SLC med en lang og unik forhistorie så koste? Det virker umiddelbart som et dyrt bekendtskab, men sandheden er faktisk en hel anden. 

350.000 kr. er prisen og den er til at tage og føle på. Jeg vil gerne lægge hovedet på blokken og påstå, at man ikke finder en lige så gennemført og unik forhistorie som denne 450 SLC. Alt er dokumenteret og den er køreklar til sommeren, der nærmer sig. 

Skal du være næste ejer i rækken og holde hævd med Pennys regel, kan du netop nu blive ejeren af denne Silbergrün Mercedes 450 SLC. Det er Nordic Drive, der har den til salg, og du kan opleve den lige her. 

Del artikel:

Flere Mercedes SLC til salg på Bilbasen.

Andre fandt dette interresant

Hvad sker der, Mitsubishi?

Mitsubishi i Danmark virker til at være gået i dvale. De nyeste modeller på Renault-basis findes ikke i Danmark, og den nye Outlander lader vente på sig. Nu er der facelift til den Captur-baserede ASX.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Zacharias Lund

Zacharias er ved at uddanne sig til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er i forbindelse med sit studie i praktik ved Bilbasen, hvor han får lov at udnytte sin store interesse for biler.

Zacharias har trods sin korte tid som motorjournalist allerede bevæget sig rundt blandt større etablerede medier som Børsen og Bilmagasinet, hvor han også har været redaktør for årbogen “Årets Biler” i 2022 og 2023.

Ved siden af skole og praktik driver Zacharias det lille videomedie 3-Punkts-Vending, hvor han laver videoer med biler i fokus.

Zacharias er stor fan af design og flotte linjer, ligesom en vellydende og gennemført sportsvogn også nemt fanger hans opmærksomhed.

Ved Bilbasen laver Zacharias en masse forskelligt, men arbejder typisk med at skrive artikler og finde interessante artikler at bringe.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS