Langtidstest: Renault Scenic E-Tech – Introduktion
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Video: Jacob Dalby & Anders Berner
I den seneste udgave af Bilbasen Strøm kunne vi konkludere, at elbilen stadigvæk er billigere end benzin- og dieselbilen; også på trods af høje elpriser. En af grundene til, at elbilerne stadig betaler sig, er blandt andet afgiftsrefusionen, som man kan få på strømmen til elbilen.
Det er dog ikke barnemad at få afgiftsrefusion. I hvert fald ikke, hvis det er noget, man tænker at søge selv, hvis man har elopvarmet hus, eller hvis elbilen er en firmabil. Der er nemlig regler og forbehold, der skal tages højde for, når man vil have rabat på strømmen.
Hør hvilke, når vi i denne udgave af Bilbasen Strøm dykker ned i afgiftsrefusion og de alternative muligheder, du har, når der skal strøm på din elbil.
Når benzin- eller dieselbilen skal tankes er processen ret lineær. Find en tankstation, stik pistolen i bilen og betal – måske med et benzinkort for at opnå et par ører i rabat. Helt så enkelt er det ikke (endnu), når elbilen skal oplades.
Der er i praksis tre måder at afregne på, når vi snakker opladning af elbil, som Martin Messer også opridser i videoen ovenfor. Herunder kan du læse hvilke:
Den første mulighed er også den mest simple. Her får du monteret en ladeboks uden at være tilknyttet et abonnement og betaler derfor den samme pris for strømmen, som når du har en tøjvask over.
SE OGSÅ | Video: Er elbilen stadig billig?
Denne løsning er oplagt til dig, der ikke kører meget i din elbil. Det er med andre ord den billigste løsning, hvis ikke du kører mere end ca. 3.500 km om året.
Den anden mulighed er den mest bekvemmelige. Med et flat-rate abonnement kan du lade alt det, du har lyst til for en fast pris om måneden. Det betyder ubegrænset strøm både på egen ladeboks samt på offentlige ladere.
LÆS OGSÅ | Dyr strøm: Clever skruer op for priserne
Kører du mere end 25.000 km om året, og lader du en del på offentlige ladestandere, når du er på farten, er et flat-rate abonnement det mest attraktive. Her skal man i øjeblikket være opmærksom på priserne, da højere elpriser har tvunget bl.a. elselskabet Clever til at skrue op for priserne.
Den tredje og sidste mulighed er netop afgiftsrefusion, som Martin Messer forklarer i videoen. Her får man altså refusion for den strøm, man bruger derhjemme til at fylde på elbilen.
SE OGSÅ | Video: Hvilken type ladeboks skal du købe?
Det er den rigtige løsning til dig, der kører mere end 3.500 km i din elbil, men heller ikke er en globetrotter med mere end 25.000 årlige km. Det er også den mest attraktive løsning, hvis man hovedsageligt oplader elbilen hjemme.
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
BMW har brug for en ny iX3 her og nu, men produktionen af den nye elektriske SUV starter først i slutningen af 2025 på fabrikken i Ungarn – og den eksisterende iX3 udgår nu af produktion i Kina.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.