november 19, 2022

Video-test: BYD Atto 3 er ny trussel mod de etablerede

Endnu et nyt bilmærke er kommet til Danmark. Kinesiske BYD. Mærket stiller med tre elbiler, og vi tester den billigste og mest relevante – Atto 3 til 330.000 kr.

TEKST, VIDEO OG FOTO MORTEN B. BEK

Et stort udvalg af mærker og modeller er noget af det bedste ved det at købe ny bil lige nu. Men så er der leveringstiden. Den tager alt det sjove ud af at købe en ny bil. Leveringstid på mange populære elbiler strækker sig endnu mange måneder. Hvem kan egentlig sige, om man gider den bil, man bestilte for halvandet eller måske to år siden?

Der er andre muligheder, hvis man tør bevæge sig væk fra det etablerede og afsøge noget af det helt nye på markedet. BYD, Build Your Dreams, eller Drømmebyggeren fra Kina, får dig ikke til at skrive under på at en ny bil og lader dig vente måned efter måned. Den første BYD på det danske marked, Atto 3, kan du få med det samme. Nu og ikke om 6 eller 12 måneder.

LÆS OGSÅ | Hvad har BYD at byde på?

I Kina går det nemlig meget godt med at producere biler, og det er noget af det, BYD skal bruge til at komme ind på danskerne. Bilen skal også være noget værd, for så kedeligt som det er at vente i to år på en ny bil, så er det mere trist at få en ny bil med det samme for så at opdage, at man har købt katten i sækken.

Se testen af Atto 3 lige her

Designet viser, at kineserne stadig låner lidt

BYD, som kineserne gerne ser, vi udtaler med hvert bogstav for sig, vil etablere sig i Danmark med tre meget forskellige elbiler. De to store, SUV’en Tang og sedanen Han, er mere kransekagefigurer end volumenmodeller, for de har begge 517 hk og koster begge 600.000 kr. Jeg har min tvivl i forhold til, at det skulle være muligt at få rigtig mange danskere til at bruge 600.000 kr. på en bil fra et ukendt kinesisk mærke.

Mere relevant, endda meget relevant, er Atto 3. Den er mindre, langt mere moderat i forhold til hestekræfter, og endnu vigtigere er segmentet, den befinder sig i – og det prisskilt, BYD har puttet i forruden.

LÆS OGSÅ | Toyota BZ3 går op mod Tesla Model 3

Atto 3 er perfekt i størrelse til det danske marked. Der er stort set ingen størrelsesforskel på den og Mercedes EQA, og bortset fra et lidt mindre bagagerum er Atto 3 så rummelig som den tyske model. Den skal selvfølgelig være meget billigere, og det er den. Atto 3 koster fra 329.995 kr. 95.000 kr. lavere prissat end EQA 250, men, ikke mindst, 10.000 kr. billiger end Kia Niro EV. Ikke nok, siger du? Den har rigtig meget standardudstyr, som koster ekstra hos både Mercedes og Kia.

Formsproget på Atto 3 er pænt og på ingen måde vildt, og det viser tydeligt, at kinesiske bilproducenter stadig henter inspiration i Europa. Bagenden er en hyldest til EQA og VW ID.4, mens fronten med de bløde former er mere sin egen.

Interiøret tager en helt anden retning

Indtrykket af kopi fordufter 100 procent, når man åbner fordøren. Atto 3 har et interiør med detaljer, design og materialer, som jeg aldrig har set det før. Unikt er det bedste ord, jeg kan komme på, og der er ikke bare farver og former til at gøre det specielt. Der er også småskøre detaljer. Nok så vigtigt endda, så trækker de ikke fra i funktionaliteten.

De spøjse ventilationsdyser, “guitarstrenge” i dørene som flaskeholdere (du KAN spille på dem!), små højttalere med en hat på, som viser sig at være dørhåndtag. Det er skørt, sjovt, og det lyser, som den blå interiørfarve, op i et segment, hvor det ellers ser ud til at være forbudt at have det sjovt.

LÆS OGSÅ | En elektrisk Toyota C-HR?

Med rigtige knapper til mange ting, både i rattet og mellem forsæderne, kommer man langt, men jeg kunne godt tænke mig, at sædevarmen ikke lå gemt inde en klimamenu. Den menu ligger i et infotainmentsystem, som arbejder ekstremt hurtigt i forhold til mange konkurrenters. VW, MG, Peugeot – det er som kassetteafspillere mod BYD’s streaming.

Skærmen, som i billigste udgave, Comfort, måler 12,8” og i den testede Design til 349.995 kr. måler hele 15,6”, kan et trick. Den kan vendes 90 grader. Den kan stå i bredformat, eller den kan stå i højformat. Med et tryk på skærmen eller en knap i rattet, drejer den sig. Med så stor skærm er det mest en gimmick, men man får lidt ekstra af landskabet at se, når man bruger navigationen og skærmen står i højformat.

Den indbyggede navigation er man indtil videre nødt til at bruge – indtil en netbaseret opgradering følger. Først da kommer Apple CarPlay og Android Auto. Men Atto 3-navigationen minder allerede om Google Maps, og den er både hurtig og præcis. Spotify har bilen allerede.

Jeg gennemgår den kompakte crossover fra Kina for synlige fejl og mangler. Lytter mens jeg kører. Intet sider skævt, intet virker rigtig billigt, og mange af de spændende materialer er direkte imponerende. Intet rasler undervejs på de cirka 350 kilometer, jeg når at køre i Atto 3.

Komfort og køreegenskaber overrasker

Niveauet for kinesiske biler hvad angår køreegenskaber har ikke imponeret mig. Aiways U5 og MG ZS EV er intetsigende og bløde. I løbet af i år har det indtryk ændret sig, med bl.a. MG4, og det ændrer sig yderligere med BYD Atto 3.

Med grundindstillingen at en elektrisk crossover i den her størrelse og kategori mest af alt skal være komfortabel og sikker, kører Atto 3 direkte ind som noget af en behagelig overraskelse. Jeg var skeptisk, for BYD har ikke 50 års erfaring med biler. Den har en affjedring så komfortabel og stabil som den i Mercedes EQA, og til trods for et let styretøj, er jeg i stand til uden panik at brage gennem et sving, hvis jeg har lyst.

LÆS OGSÅ | Nu starter det tyrkiske eventyr: TOGG-elbilerne

Atto 3 ligger tungt og godt på landevejen, selv om den faktisk ikke er voldsomt tung, og på den lange landevejstur fra Aarhus til Løgstør, hvor jeg helt springer motorvejen over, falder jeg hurtigt for bilens ringe sidevindsfølsomhed, stabilitet og rigtig gode sæder.

Motorvejen, som jeg tager i modsatte retning, er altid et godt sted at få skilt de dårlige biler fra flokken. Intet sker. Atto 3 ligger så godt, som den gør på landevejen.

Atto 3 er næsten på centimeteren på størrelse med Mercedes EQA

Den må kun lade med 80 kW

Okay, jeg begynder efter et par dage i selskab med Atto 3 at være træt af den højtråbende kvinde, som råber efter mig, når jeg overskrider hastigheden med bare 2 km/t. Eller når jeg stiger ud af bilen, når den er tændt, og tager nøglen med mig, for at tage et billede – så råber hun, at hun ikke kan finde nøglen, så hele byen kan høre det.

Det irriterer mig også, at Atto 3 maksimalt må lade med meget beskedne 80 kW ved en lynlader. Det skyldes batteritypen, men det er mindst 40 kW mindre end mand kan tillade sig at forvente i dag. Det vil tage to en halv gang så lang tid at lade fra 10-80 procent i Atto 3, som det gør i Hyundai Ioniq 5. 45 minutter.

LÆS OGSÅ | Det nye Volvo starter med den elektriske EX90

Ved hjemmeladeren lader Atto 3 som andre elbiler med 11 kW, så hvis langtfart sjældent er på programmet, betyder tiden ved lynladeren ikke så meget.

Men Atto 3 er ikke overforbruger af strømmen, i hvert fald ikke på landevejen. På landevejsturen fra Aarhus til Løgstør ender forbruget på omkring 16 kWh for hver 100 kilometer, og der er i alt 60,5 kWh at suge på. Med en rækkevidde, der på papiret siger 420 kilometer, er mit bud, at by og landeveje, også på en blæsende dag med 5-7 grader, række til 340-360 kilometer. På motorvejen er det straks sværere at komme under 22-25 kWh for hver 100 kilometer.

Baglygterne er ikke det mest originale element på Atto 3, men det er en pæn løsning

204 af de stærke hestekræfter

Atto 3 har forhjulstræk og 204 hk, og 204 hk virker virkelig til at være den gyldne standardydelse til mange elmotorer. VW, MG, Kia – 204 hk er en meget udbredt ydelse.

I den kompakte Atto 3 giver det et rigtig fornemt kraftoverskud, og mens forhjulene godt kan vrikke en smule under fuld acceleration, er der stort set altid fint styr på vejgrebet.

LÆS OGSÅ | Zeekr kan blive det næste kinesiske elbilsmærke i Danmark

Det er legende let at nå 80 km/t, og det er meget let at ramme 130 km/ på motorvejen, hvor det føles som om, der er rigtig meget mere at give af. Mellemaccelerationer fra 100 til 130 km/t er overstået meget hurtigt for en bil af denne type.

En test af en ny bil fortæller i sig selv intet om langtidsholdbarhed, og jeg kan heller ikke komme med bud på, hvordan gensalgsværdi og -muligheder ser ud om 3-5 år. Det jeg kan vurdere er, at det første produkt fra BYD passer perfekt ind på det danske marked, og at de få svage punkter fylder meget lidt i forhold til alt det, Atto 3 er god til. Blandt mange ting, at den kan leveres med det samme.


SPECIFIKATIONER

BYD Atto 3 Design 

Motor: Elmotor (foran)
Ydelse: 204 hk/310 Nm
0-100 km/t: 7,3 sekunder
Tophastighed: 160 km/t
Forbrug: 15,6 kWh/100 kilometer
Batterikapacitet: 60,5 kWh
Rækkevidde: 420 kilometer
Ladekapacitet: Op til 80 kW
Mål (L/B/H): 446/188/162 cm
Køreklar vægt: 1.750 kilo*
Trækvægt: Ikke oplyst
Bagagerumsvolumen: 440-1.338 liter

Pris: 349.995 kr. (Atto 3 fås fra 329.995 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Ikke oplyst
Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst

*Oplyst vægt er egenvægt. Køreklar vægt oplyses ikke


Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS