bilbase

Professor Zündapp til salg i Danmark

Det her er intet mindre end et scoop – verdens ondeste mikrobil er til salg i Jylland. Som du sikkert ved fra Cars 2 fra Disney/Pixar er Professor Zündapp videnskabsmanden, der sammen med skurken Sir Axlerod forsøgte at give bio-brændstof i biler et dårligt ry, så skurkene kunne sælge olien dyrt fra deres oliefelter.

Du behøver nok ikke at se filmen for at gætte, at heltene vinder og skurkene taber, men man kan næsten sige, at det er et karaktermord at bruge en Zündapp Janus som ond videnskabsmand. Man finder ikke mange biler fra 1950’erne, som kan udvise samme nøjsomhed som en Zündapp Janus. Med en etcylindret totakts-motor på bare en kvart liter er der grænser for hvor meget benzin karburatoren kan sende gennem systemet.

Zündapp Janus er i virkeligheden resultatet af motorcykelproducenten Zündapps ønske om at lave vejrsikre motorcykler. Fabrikken undersøgte muligheder for joint-venture med andre fabrikanter og lavede en aftale med flyfabrikanten Claude Dornier, der havde en prototype, men som ikke turde satse på at kunne sælge det volumen, en rentabel produktion ville kræve.

Centermotor

De to fabrikanters ønsker passede som dæk på fælge, og Janus blev en realitet. Klart er det ingen sportsvogn med blot 14 hk, men ser man på data, så er der nogle spændende detaljer, som var de færreste biler i samtiden forundt: Centermotor, uafhængige hjulophæng på alle hjul og hydrauliske bremser på alle fire hjul. Efter sigende er det dog komforten der er i højsædet, og efter sigende ret god – vi har ikke selv prøvet.

Raumwunder

Mens skaberen af den oprindelige Mini, Sir Alec Issigonis, ofte bliver rost for at skabe den rummeligste kabine på mindst mulig plads, så er Zündapp Janus overset, selvom den trumfer Mini og også konkurrenten Isetta 600 i pladsudnyttelse. I Janus sidder passagerer på henholdsvis forsæder og bagsæder nemlig ryg mod ryg. Det ses nærmest også på designet, at kabinen er symmetrisk på nær rat og pedaler – hvis ikke baglygterne var røde, så kunne man nemt tage fejl, når man åbner en af dørene eller skiller man sige lågerne. Det er en hatchback and front.

Det har ejeren af bilen på billederne taget højde for, og har markeret hvad der er forlæns og hvad der er baglæns, og mellem sæderne ligger en plysmodel af forlæns og baglæns fra Bamse Go-nøf.
God stil.

Zündapp Janus blev ikke nogen succes og den er kun produceret i 6902 eksemplarer – helt ulig mikrobilssituationen i Danmark, hvor VW up! blev mest solgte bil med over 7.000 på plader i 2015, men det er en helt anden historie. Janus kostede ca. 3.300 DM i 1957 – i dag er prisen en helt anden – eksemplaret på billederne står til 250.000 kr eller det samme som to VW up! – men ondskab er ikke billig på bilbørsen nu om stunder. Og den eneste anden vi kunne finde i Tyskland koster over 300.000 kr.

Zündapp Janus specifikationer

Motor Etcylindret totaktsmotor på 248 ccm

Ydelse 14 hk

Mål L/B/H 289/141/140

Topfart 80-85 km/t

Vægt ca. 425 kg

Kilde: Wikipedia


 


7 Kommentarer til Professor Zündapp til salg i Danmark

 1. Henrik Bygholm 09/01/2016 at 09:49 #

  Ifølge den Tyske klub for Zündapp Janus, så mener de at der kun er godt 30 stk. tilbage i Tyskland og omkring 100 stk. på verdensplan.
  Denne Janus er, så vidt vides, eneste eksemplar i Danmark. Den har aldrig været importeret til Danmark.
  Skribenten kunne jo af gode årsager ikke beskrive hvordan sådan en “bette bil” kører, så her er en lille video med den:
  https://www.youtube.com/watch?v=-sNXuBo7wTw

  • Erik Darman 05/02/2016 at 13:02 #

   Hej Henrik

   Der er også en blå, jeg mødte den til Græsted Veterantræf forrige år, den havde lige fået ny ejer, som skulle igang med strikkepindene. Den tidligere ejer var gået bort og den havde stået i baghaven i en del år, med org. sorte plader på, derfor trængte den til en overhalling. Han forventede at være tilbage til træffet i 2016 med en fin Janus.

 2. Ebbe Sommerlund 10/01/2016 at 22:14 #

  Hej Henrik

  Tak for din kommentar og videoen med den selvsamme bil. Er det dig der har ejet den?

  Vh Ebbe Sommerlund (der har skrevet blog-indlægget)

  • Henrik Bygholm 13/01/2016 at 09:48 #

   Ja, jeg er ejer af Janussen. Jeg købte den i Tjekkiet for ca. 3 år siden. Det er i helt unik stand, så det er en lille perle… 🙂

   • Ebbe Sommerlund 13/01/2016 at 10:21 #

    Den ser fantastisk fin ud 🙂

    • Henrik Bygholm 13/01/2016 at 23:49 #

     Det er den også. Helt i topklasse. Den bliver til salg til Bremen Classic Motorshow 5-7. februar, så den ryger måske ud af landet igen…. :o(

     • Dan Larsen 14/11/2016 at 11:41 #

      Jeg syntes virkeligt at det er synd, hvis vi mister så unik en perle. Har du overvejet at tage kontakt til Egeskov veteranmuseum. Michael Ahlefeldt (greven) er rigtig rar at snakke med og går passioneret op i alle biler og motorcykler ikke kun luksustyper og da han også gerne vil gøre sin udstilling interessant for børn kunne en Professor Zundapp godt være en perle i hans samling, set i det lys.

Leave a Reply