marts 6, 2024

Første tur: Peugeot E-3008 ligner et elektrisk danskerhit

Endelig! Store, stærke Stellantis stiller nu klar med en elbil, der kan noget mere. Vi tester den nye Peugeot E-3008.

TEKST Simon Hallenslev FOTO Peugeot PR

Bilbasen var inviteret til Frankrig af Peugeot Danmark.

One size fits all. Bilkonglomeratet Stellantis, der styrer alt fra Alfa til Opel, har indtil nu smidt det samme batteri og den samme drivlinje i samtlige af deres elbiler. En løsning der, særligt de senere år, har skreget på fornyelse, fordi man bare ikke kommer særligt langt med 54 kWh i halvstore biler.

Løsningen, vi alle har ventet på, hedder STLA. Det er navnet på den nye elbilplatform fra Stellantis, der skal danne grobund for for firmaets elektriske fremtid med biler i forskellige størrelser, med forskellige batterier og forskellige ydelser. Sagt med andre ord: Valgmuligheder!

Den første bil på platformen er Peugeot E-3008. En mellemstor SUV, hvis navn bør være alment kendt hos familien Danmark, da den er solgt i over 15.000 eksemplarer siden 3008’erens lancering i 2016. Hvad kan den i et spritnyt elektrisk format, og er der potentiale i platformen?

Jeg har fornøjelsen af at se nærmere på det, når jeg kører første tur i den store nyhed i Sydfrankrig.

Op til 700 km i rækkevidde

Peugeot E-3008 fås med tre forskellige drivlinjer. Den første til at blive lanceret og den, som jeg er i Frankrig for at køre, må betegnes som ‘Standard Range’ med 73 kWh batteri og 210 hk fra en elmotor på forhjulene. Det giver en rækkevidde på op til 525 km.

Senere lanceres en kvik Dual Motor-variant med 73 kWh batteri og 310 hk med en tilsvarende rækkevidde som førnævnte. Det skyldes ifølge Peugeot, at de til lanceringen af Dual Motor vil være klar med et nyt batteri fra egen fabrik. Batteriet vil til at begynde med blive leveret af BYD.

Sidst vil Peugeot E-3008 også kunne fås i en Long Range-variant, der med et stort 98 kWh batteri fra egen fabrik og 230 hk skal kunne snuse til 700 km i rækkevidde.

På AC lader E-3008 med 11 kW eller 22 kW som tilkøb, mens DC-lynladning klares med 160 kW. Varmepumpe er standard på vores nordiske kanter, mens forvarmning af batteriet ikke er tilgængeligt ved lancering. Det kan medføre længere DC-ladetider i koldt vejr.

Peugeot E-3008 er større end sin forbrændingsmotoriserede forgænger med næsten 10 cm i totallængden, 5 cm i bredden og knapt 2 cm i højden. Foruden mere voksne dimensioner viser det udvendige design også med tydelighed, at der i E-3008 er tale om en helt ny bil. 

De smalle forlygter ligger nu ovenpå kølergrillen, der er indfarvet og velintegreret. Fronten er udsmykket med Peugeots vartegn i form af de tre LED-klør i hver side. Bagenden viser fastback-tendenser med en spoiler og skarpe linjer, der minder om Peugeot 408. Går man i detaljen vil man se, at der er et fuldstændigt fravær af krom og overflødige pyntelister, hvilket, i min optik, holder udvendige udtryk rent.

Hvordan er kabinen?

Fraværet af krom og plastpynt er ikke kun til for at holde designstien ren. Det er et valg, der er truffet for at mindske overflødigt plast i det hele taget. Hele 500 kg af bilens totalvægt på 2.108 kg er genbrugsmaterialer, og mens størstedelen af dette udgøres af stål og aluminium, så er de udvendige kofangere og spoilere også støbt i genbrugsplast.

Kabinen er ligeledes prydet med genbrugsplast, men det er ikke noget, man mærker. Peugeot E-3008 virker solidt skruet sammen i hovedsageligt bløde materialer med et moderne touch i form af tekstilmaterialet på instrumentbord og dørsider. Det bliver dog ikke mere moderne end at man stadig kan bestille sin E-3008 med lædersæder.

Kabinen er klassisk Peugeot på den fede måde. Her er et tydeligt defineret cockpit med det lille rat, som man ser hen over. Over rattet findes en aflang skærm på 21”, der med sin svævende montering gør instrumentbordet luftigt. Den store og aflange skærm er standard i GT-Line, mens husmandsmodellerne får to 10” skærme i samme svævende opsætning.

Uanset hvilken variant, man vælger, fås den lille i-Toggle skærm med ikoner, der kan skræddersys til eget behov. Det ser fedt ud og fungerer godt. Alligevel havde jeg nok foretrukket et dedikeret klimapanel til justering af temperatur. De nye skærme er nydelige, men her er stadig mange undermenuer og små ikoner, der er svære at ramme under kørsel.

Det lille rat er i E-3008 også et nyt rat, hvor Peugeot har udskiftet separate trykknapper med plastpaneler. Det er ikke lige så skidt som touch-knapperne på rattet i VW ID.7, fordi der i E-3008 lyder et tydeligt klik, når man trykker. Alligevel foretrækker jeg det forhenværende Peugeot-rat.

Hvad med pladsen?

Kabineopsætningen føles fortsat meget fransk, om end det føles mindre outreret i E-3008. Fra førerpladsen finder man sig hurtigt til rette i de lækre forsæder, hvorfra alle betjeningsmuligheder ligger inden for armslængde. På forreste række er der god plads, mens den flotte frihøjde på 20 cm gør, at man kommer højt på strå og får et godt udsyn.

Bagsædet er mere ordinært. Fastback linjen tager lidt af loftshøjden, der ikke bliver bedre med glastaget, som den testede GT-Line er udstyret med. Jeg er 1,78 meter, og jeg støder ikke på, men der er ikke langt igen. 

Benpladsen er bedre, og der skal en lang chauffør til, at bagsædepladsen bliver begrænset. Batteriet i bunden gør desværre gulvet højt og hæver lårene en smule fra siddepuden, som dog kan mindskes ved at smide fødderne ind under forsædet. Peugeot E-3008 har ikke klassens mest rummelige bagsæde, men det er udmærket. Har man børn med lange lemmer, bør man nok vente til E-5008.

Bagagerummet rummer til gengæld flotte 520 liter i de forhjulstrukne varianter. Vælger man den mere potente Dual Motor, som lanceres senere, optager elmotoren på bagakslen 50 liter i bagagerummet.

Hvordan kører den?

Kort sagt: Stabilt og forudsigeligt. Præcist som en Peugeot til familien skal gøre det. Franskmændene har længe haft styr på det fartafhængige styretøj, der gør, at bilerne føles agile om storbyens hjørner og stabile på motorvejen. Den nye E-3008 er ingen undtagelse.

Elmotoren er placeret på forakslen, og det plejer at være alt andet end optimalt i momentstærke elbiler. Peugeot E-3008 formår dog heldigvis at gribe godt fat i asfalten, nærmest uanset hvoran man provokerer den. 

Nord fra filmbyen Cannes findes kringlede bjergveje, der periodisk er våde af friskt smeltevand fra de højeste tinder. End ikke dét giver anledning til understyring, og man skal virkelig køre som et provisionslønnet pizzabud, før den franske forhjulstrækker kapitulerer. Der er nok greb og stabilitet til, at kører E-3008 tæt på baghjulstrukne konkurrenter som Skoda Enyaq og VW ID.4.

Et led i stabiliteten er også undervognen, der er sat stramt op. Det betyder på den ene side, at krængning minimeres og at franskmanden står stabilt gennem friske sving. På den anden side betyder det også, at undervognen kan opleves som lidt urolig ved lave hastigheder.

Stride vejhuller får lov at forplante sig i kabinen, men langt fra ligeså meget, som de gør i konkurrenten Tesla Model Y, der er ubarmhjertig hård.

Urolighederne elimineres hurtigt, når man kommer op i fart. Turen fra 0 til 100 km/t klares på kvikke men overskuelige 8,8 sekunder, der bør være nok til de fleste. Elmotoren er tyst og det samme er kabinen, indtil man rammer 120 km/t, hvor vindstøj fra sidespejlene begynder at indfinde sig.

Hvornår og hvor meget?

Stellantis’ satsning og store elektriske håb kommer til Danmark allerede i sommeren 2024. Specifikationerne taler sit eget tydelige sprog, mens den afmålte og stabile facon på vejene fortæller mig, at der er et enormt potentiale i STLA-platformen samt den første bil herpå, Peugeot E-3008. Med mindre den altså rammer ved siden af på prisen!

Priserne er ikke klar endnu, men med øret på vandrørene til den franske præsentation lader der ikke til at være håb for, at Peugeot E-3008 kan følge med storkonkurrenten Renault Scenic E-Tech. Den starter i 309.990 kr. men har også et betragteligt mindre batteri med 60 kWh kapacitet i indgangsvarianten.

Et forsigtigt prisskøn på Peugeot E-3008 er derfor nærmere i omegnen af 350.000 kr. Det er dog ikke et tal, der afskrækker mig fra at spå franskmanden succes. Har man kørt Peugeot før, vil man føle sig hjemme i den nye E-3008, der ikke kræver tilvænning for selv nybagte elbilister. Tag dertil, at den må trække 1.250 kg på krogen samt 8 års serviceaktiveret garanti, og så ligner den et muligt danskerhit!

E-3008 er en Peugeot af rang, og jeg glæder mig til at se den på de danske landeveje.


SPECIFIKATIONER

Peugeot E-3008 GT-Line 210 hk

Motor: Elektrisk (for)
Batteri: 73 kWh
Ydelse: 210 hk / 345 Nm
0-100 km/t: 8,8 sek.
Tophastighed: 170 km/t
Forbrug: 13,4 kWh/100 km
Rækkevidde: 525 km
Ladekapacitet: 160 kW
Mål (L/B/H): 454/189/164 cm
Køreklar vægt: 2.108 kg
Trækvægt: 1.250 kg
Bagagerumsvolumen: 520 liter
Pris: Ukendt

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS