april 16, 2023

Hvad påvirker værditabet på bilen?

Din bils værdi falder i det øjeblik, du kører ud på vejen, men hvad påvirker egentligt værditabet på din bil mest? Læs med her.

Af: Bilbasen Blog

 I denne artikel kan du læse:

  • Hvor hurtigt din bil taber størstedelen af sin værdi
  • Hvad kilometerantallet og slitage betyder for værditabet
  • Hvilke 10 biler, der holder deres værdi bedst

Det er en almindelig vittighed blandt bilejere, men også et irriterende faktum, at så snart du forlader forhandleren i din nye bil, så rasler værdien ned.

Sådan er det for langt de fleste bilmodeller, selvom der den seneste tid har været eksempler på det modsatte. Som oftest falder værdien af din bil, indtil du en dag sælger bilen igen.

Men hvad påvirker egentlig værdiforringelsen af din bil?

Det spørgsmål bekymrer selvfølgelig mange bilejere og kommende bilejere. Du kan elske din bil nok så højt, men værdien falder alligevel med tiden.

I denne artikel ser vi nærmere på, hvad der forårsager værditabet, og hvordan du kan forsøge at mindske det.

Årsag 1: Tid

Den største faktor, der påvirker værdiforringelsen af din bil, er også den du kan gøre absolut mindst ved: Tiden.

Ligesom alt andet her i livet, bliver også biler ældre med tiden, og det er ikke noget, der kan undgås.

Som nævnt i indledningen taber en bil allerede værdi i det øjeblik, den forlader autoforhandleren. Som en tommelfingerregel kan man sige, at den her allerede taber omkring 15.000 kr. 

Helt generelt ligger værditabet det første år afhængigt af mærke og model på mellem 20-30 procent, og i løbet af de første 5 år har de fleste biler mistet omkring 60-70 procent af den oprindelige værdi.

Jo ældre bilen er, jo større risiko er der nemlig for dyre skader og reparationer, som skal udbedres. 

Den gode nyhed er, at på et tidspunkt når bilen en alder, hvor de generelle tommelfingerregler træder ud af kraft, og så er det ikke længere bilens alder, der afgør, hvor attraktiv den er, men snarere dens stand. 

Når bilen bliver 7-8 år gammel, begynder tingene nemlig at udligne sig, og så spiller det en større rolle, hvor langt bilen har kørt, og hvor godt den er vedligeholdt.

Desværre kan du ikke stoppe tiden, men du kan tage andre årsager i betragtning for at mindske værditabet.

Årsag 2: Kilometertal

En årsag til din bils værdiforringelse er det faktum, at du kører i den. Jo flere kilometer din bil kører, jo mere værdi vil den miste. 

Her hiver vi igen en tommelfingerregel frem: Du bør forvente en forringelse af din bils værdi på mellem 16-25 procent hvert år ved normal anvendelse på 15.000-20.000 km/året.

Man anbefaler derfor generelt, at man sælger bilen, når den har kørt enten 80-85.000 kilometer eller 170-185.000 km. Det skyldes, at der er en generel psykologisk grænse omkring hver 100.000 kilometer, og at man derfor får den bedste pris ved de kilometertal.

En anden god regel er at sælge den, før den skifter årgang, for man kan få mere for en bil, som er 2 år og 7 måneder, end man kan for en tre år gammel bil. Her er det igen psykologien, som spiller ind.

Hvis du vil opretholde bilens værdi, skal du altså minimere antallet af kilometer, du kører i den. Og det er lidt modstridende, når pointen med et bilkøb for de fleste er at køre i bilen.

Men du kan selvfølgelig tage cyklen, når det er muligt.

Årsag 3: Slid

Slid på din bil kan også få dens værdi til at falde. Det kan være små buler, skrammer, falmet lakering eller anden slitage, som kan påvirke bilens værdi negativt.

Nogle skader er selvfølgelig uundgåelige, men har har din bil været skadet, kan skaden lede til en værdiforringelse, selvom dit forsikringsselskab har betalt for at få skaden repareret. Uanset om bilen har fået nye dele, er repareret, omlakeret med mere, kan der være sket en værdiforringelse. 

Det er altså ikke nok, at forsikringsselskabet betaler for reparationen, du kan også være berettiget til en erstatning for værdiforringelsen. 

Det er et skøn, hvorvidt der er en værdiforringelse, og dette skøn beror på, hvorvidt bilen vil være mindre værd, end før den blev skadet. Der er altså en markedsbestemt værdiforringelse af bilen.

Du kan have krav på erstatning for din bils værdiforringelse, men det gælder kun, hvis der er en skyldig modpart. Flere bilister oplever desværre, at de ikke får erstatning for værdiforringelse, eller at de får en mindre erstatning i forhold til det reelle beløb, som bilen har mistet i værdi.

Det skyldes, at forsikringsselskaberne benytter interne retningslinjer, der ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med dansk erstatningsret.

Som med antallet af kørte kilometer, er det svært at eliminere skader og slitage fuldstændig, men du kan gøre et forsøg ved at overholde færdselsloven og holde din bil ren og vedligeholdt.

Årsag 4: Model og mærke

Sidst, men ikke mindst, har din bils mærke og model også stor indflydelse på dens evne til at holde værdien. 

Nogle bilmærker og modeller er mere eftertragtede end andre, og det kan have stor indflydelse på deres værdi. 

For eksempel vil luksusbiler miste op mod 50 procent af deres værdi i løbet af de første år på vejene. 

Mens luksusbilers værdi altså falder langt hurtigere end andre biler, er der også en række mærker og modeller, der fastholder deres værdi langt bedre end andre.

Bilbasen har i en analyse lavet en top 10 over de biler, der holder værdien bedst.

Top 10 – lavest værditab 2022

  1. Dacia Jogger 7 pers – pris 199.990 kr – værditab 19%
  2. VW e-Up – pris 182.815 kr – værditab 21%
  3. Kia Picanto – pris 114.990 kr – værditab 21%
  4. Hyundai i10 – pris 117.995 kr – værditab 21%
  5. Toyota Aygo X – pris 129.990 kr – værditab 22%
  6. Kia Ceed SW – pris 244.900 kr – værditab 23%
  7. Hyundai i20 – pris 164.995 kr – værditab 23%
  8. Hyundai i30 stationcar – pris 229.995 kr – værditab 25%
  9. Skoda Octavia Combi – pris 264.995 kr – værditab 25%
  10. Mini Cooper SE – pris 273.400 kr – værditab 26%

Det betyder naturligvis ikke, at du ikke skal købe en luksusbil, hvis du har råd og lyst, du skal blot være opmærksom på, at dens værdi falder hurtigere end andre biler.

Det påvirker din bils værdi

Tidens tand, antallet af kørte kilometer, slitage og mærke samt model har altså alt sammen afgørende indflydelse på værdiforringelsen af din bil. 

Nogle af disse ting er uundgåelige, mens andre kan minimeres. Det giver for eksempel altid mening at vedligeholde og passe sin bil ordentligt og måske skele til, hvilken model og hvilket mærke, der holder prisen bedst.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS