Ford Puma Gen-E-22
Test og anmeldelser
6. juli 2025

Test: Ford Puma Gen-E prioriterer køreglæden

I et konkurrencemættet marked må man gøre sit for at skille sig ud, og fra Fords side er det med køreglæde og nøjsomhed frem for plads og rækkevidde.

Simon Hallenslev

Simon Hallenslev

Der er kamp om kunderne i klassen af kompakte, elektriske crossovers. Som det ser ud nu, er det Skoda Elroq, der har bedst fat i danskerne med sin fine, men måske også lidt konforme natur, krydret med de altid smarte ‘Simply Clever’-løsninger.

Kia EV3 deler vandene med en klar koreansk designkant, men trumfer også den populære tjekke på plads- og garantiforhold. MG S5 er en ny kinesisk spiller med komfort og kraftoverskud. Jeep Avenger trækker på smarte retro-følelser, og det samme gør Renault 4, der er lige på trapperne. Alle gør deres for at skille sig ud.

Hos Ford har man dyrket mærkets trækplaster: gode køreegenskaber. Og det er i sandhed noget, der skiller Ford Puma Gen-E ud fra en klasse, som i bedste fald kører nogenlunde. Kompromisserne skal dog findes andetsteds, og de kan være væsentlige nok til at skræmme danskerne væk.

Ford Puma Gen-E-21
Foto: Simon Hallenslev
Ford Puma Gen-E-20
Foto: Simon Hallenslev
Ford Puma Gen-E-19
Foto: Simon Hallenslev

Ingen panik!

Der er ingen rød tråd i måden, Ford er gået til elbilerne på. Ford Mustang Mach-E var den første store, elektriske satsning med lancering i 2021. Her ville det naturlige valg være at modificere platformen, så flere større eller mindre elektriske modeller kunne lanceres herpå – præcis som VW bygger alt fra ID.3 til Buzz på MEB.

I stedet for at gå samme vej som VW er Ford gået direkte til VW for at indgå et strategisk samarbejde, hvorfor Ford i dag bygger Explorer og Capri på netop MEB-platformen. Og hvad så med Puma Gen-E? Bygger den på en afart af Mustang Mach-E eller måske MEB? Nej.

Ford Puma Gen-E bygger på en… Ford Puma! Altså den lille, friske og forbrændingsmotoriserede crossover, der så dagens lys i 2019. En kendsgerning, der kan give anledning til panik, fordi det betyder, at Puma Gen-E ikke er en dedikeret elbil.

Der er dog ingen grund til panik, fordi Ford er gået grundigt, men simpelt, til værks. Man nøjes med et mindre 43 kWh batteri, så vægten holdes nede, og bagagerummet holdes stort, mens elmotor og aerodynamik skal holde rækkevidden acceptabel.

Ford Puma Gen-E-15
Foto: Simon Hallenslev
Ford Puma Gen-E-14
Foto: Simon Hallenslev

Det klares flot, da elmotoren med 168 hestekræfter på forakslen kun nipper til strømmen med et forbrug på 13,1 kWh pr. 100 kilometer, hvilket giver en rækkevidde på op til 376 kilometer.

Det er ikke til at se, at man har strammet op på aerodynamikken, da Puma ligner sig selv. Kølergrillen er lukket og glattet ud, vingen over bagruden er en smule længere, og så er ‘PUMA’ skrevet med hvide bogstaver. Ellers er alt, som det plejer.

Ingen elbilkabine?

Ford Puma Gen-E kører med 12” skærm til infotainment, som benytter det seneste SYNC4-system, der også findes i elbilerne Explorer og Mustang Mach-E. Den kompakte Puma har også en 12,8” skærm som digital instrumentering – hvilket faktisk er en my større end begge elektriske halvsøskende.

Opløsning, responstid og layout er, som det skal være, og hvis man ikke synes om sidstnævnte, er Apple CarPlay og Android Auto standard.

Ford Puma Gen-E-08
Foto: Simon Hallenslev
Ford Puma Gen-E-06
Foto: Simon Hallenslev
Ford Puma Gen-E-07
Foto: Simon Hallenslev

Det lyder meget moderne og elbilagtigt. Virkeligheden er bare, at kabinen er identisk med den opdaterede Ford Puma med forbrændingsmotor, som vi fik sidste år. Det er ingen skam, da det netop var kabinen, som var omdrejningspunktet for opdateringen.

Det bliver dog alligevel lidt for moderne, når man opdager, at ingen fysiske knapper har overlevet. Betjeningen af klimaanlægget bliver bare mere bøvlet uden knapper – også trods en dedikeret bjælke i skærmens bund. Man skal også grave godt i systemet for at justere assistentsystemer.

Orienterer man sig videre fra de store skærme, finder man en nydelig, om end meget neutral kabine. Man har gjort sig den ulejlighed at pakke instrumentbord og dørsider ind i bløde, læderlignende materialer. Desværre mangler materialerne tyngde, og i kombination med pianolak i midterkonsollen er kvalitetsfølelsen ikke helt oppe at ringe. Men hey… Det er en billig bil!

Ford Puma Gen-E-05
Foto: Simon Hallenslev
Ford Puma Gen-E-10
Foto: Simon Hallenslev
Ford Puma Gen-E-09
Foto: Simon Hallenslev

Og så er der pladsen…

På forsæderne af Ford Puma Gen-E kommer man hurtigt til rette. Her er god støtte fra sæderne, god plads til sidemanden og et godt overblik over vejen – selvom det ikke er i Puma, man får den højeste crossover-siddehøjde.

Bagsæderne er en helt anden historie. De virker decideret underprioriterede i måden, man har indrettet kabinen på. Her er der ingen knæplads samt et højt gulv og en lav siddehynde. Man ender med at sidde sammenkrøllet som i et fly inden nødlanding.

Ford Puma Gen-E-11
Foto: Simon Hallenslev
Ford Puma Gen-E-13
Foto: Simon Hallenslev
Ford Puma Gen-E-12
Foto: Simon Hallenslev

Bagsædet virker underprioriteret, fordi man til gengæld får et overprioriteret bagagerum med 523 liters kapacitet. I kombination med et 143 liter stort badekar med bundprop under gulvet og et frunk til ladekablet foran er bagagepladsen klasseledende.

Kun bagsædet står som en ligegyldig sprække, hvilket skærer alle kunder væk, der vil transportere voksne mennesker med ben.

Hvor konkurrenterne efterlades i støvet

Middelmådig materialekvalitet og utilstrækkelige pladsforhold kan (næsten) tilgives, når man kommer ud på de åbne landeveje. Her har Ford bedrevet noget, som ingen konkurrenter har været i stand til i samme udstrækning: køreglæde.

Ford Puma Gen-E vejer 200 kilo mere end den Puma, den er baseret på, men det er maskeret særdeles godt. Her er en elektrisk crossover, der bevæger sig som en letbenet hatchback, og det er en uhørt bedrift – selv her i 2025.

Styretøjet føles indledningsvist lidt for let, men når først man smider snuden af bilen præcist ind i et sving, strammer det op og giver feedback. Selvom elmotoren sidder på forakslen, er det nærmest umuligt at fremtvinge understyring, og med en stram undervogn holdes bilens bevægelser i skak. Det er lige dele underholdende og tillidsvækkende.

Ford Puma Gen-E-04
Foto: Simon Hallenslev
Ford Puma Gen-E-02
Foto: Simon Hallenslev

Den stramme undervogn betyder også, at man mærker ujævnhederne ved bykørsel. Et brønddæksel går aldrig ubemærket hen, og på strækninger, hvor Vejdirektoratet har flere helligdage, end de burde, ender Puma Gen-E med at danse lidt uroligt.

På motorvejen går det heldigvis slag i slag. Undervognen falder bedre til ro, ligesom det skarpe styretøj slapper af og giver retningsstabilitet. Vind- og vejstøj er udmærket behersket – til en grad, der er mere eller mindre standard for klassen.

Motorvejen er til gengæld hård ved rækkevidden, der ender et sted omkring 220 kilometer under helt optimale forhold. Kører man mere blandet og forsigtigt, opleves den førnævnte nøjsomhed mere tydeligt med et forbrug på 15–16 kWh pr. 100 kilometer – og så passerer man 300 kilometer i rækkevidde.

Priser og udstyr

Ford Puma Gen-E starter ved 229.990 kr. og er dermed, som nævnt, en af klassens billige. Den gnubber skuldre med BYD Atto 2, Peugeot E-2008 og Toyota Urban Cruiser, der starter ved henholdsvis 209.995 kr., 199.990 kr. og 234.990 kr.

Springet op til konkurrenter som Elroq og EV3 virker måske ikke kæmpestort i pris, da de starter ved 249.995 og 269.995 kr. – men springet er stort i størrelse, kvalitet og rækkevidde.

Ford Puma Gen-E-17
Foto: Simon Hallenslev

Til 229.990 kr. får man en Ford Puma Gen-E Select, der ikke har væsentlige mangler på udstyrslisten. Her er de store skærme med trådløs Apple CarPlay og Android Auto, bakkamera, klimaanlæg, varme i rat, sæder og forrude samt fuld LED-forlygter.

Til 244.990 kr. får man Premium-udgaven, der giver LED-matrix-forlygter, kunstlæder- og ruskindskabine, B&O-lydanlæg, nøglefri betjening og elbetjent bagklap. Det eneste, som Puma Gen-E reelt mangler, er varmepumpen – og det gælder uanset udstyrsniveau.

DEN ENDELIGE DOM

Ford Puma Gen-E er en prisbillig, veludstyret og, vigtigst, hamrende velkørende bil. Opbygningen på traditionel platform hæmmer hverken teknikken eller køreegenskaberne, men sikrer til gengæld en bil, der betjenes på lige vilkår med dens forbrændingsmotoriserede tvilling. Her er intet behov for omstillingsparathed.

Mens den kompakte Ford tørrer gulvet med konkurrenterne, når det kommer til køreglæde, hamler den op med næsten ingen på pladsforholdene. Ford Puma Gen-E rummer bagage som ingen anden i klassen, men huser kun jakker, tasker eller småfolk på bagsædet.

Kan man leve med det, har Puma Gen-E noget, som de andre ikke har – og endda til en pæn pris samt med Fords fem års garanti (op til 100.000 kilometer).

Ford Puma Gen-E Premium

Motor: Elmotor (foran) Ydelse: 168 hk/364 Nm 0-100 km/t: 8 sekunder Tophastighed: 180 km/t Forbrug: 13,1 kWh/100 km Rækkevidde: 364 kilometer Batteristørrelse: 43 kWh (anvendelig kapacitet) Ladekapacitet: 100 kW Mål (L/B/H): 421/180/156 cm Køreklar vægt: 1563 kilo Trækvægt: 750 kilo Bagagerumsvolumen: 523-1.283 liter Pris: 244.990 kr. (Puma Gen-E fås fra 229.990 kr.) Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Ikke oplyst Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplys

Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen

Læs mere om:

Andre fandt dette interessant