Langtidstest: Renault Scenic E-Tech – Introduktion
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Video: Anders Berner | Dato: 1. oktober 2021
Der er en middag på Søllerød Kro på højkant, når Berner skal sælge sin gamle Skoda, der har været lidt af hvert i gennem her på Bilbasen.
Bilen, der er tale om, er selvfølgelig den sølvgrå Skoda Octavia Combi fra 2005, der blev købt som en ildelugtende rustbunke. Herefter gav Berner bilen en ordentlig overhaling og blev tilbudt 55.000 kr. for herligheden. Så påkørte bilen en ræv, og Berner måtte starte forfra.
Nu står vi her, en håndfuld år senere, med en familievenlig dieselhakker med 17 år på bagen og kun 163.000 km på klokken. Hvad skal den koste? I videoen herunder kan du høre, hvad Berner som minimum skal have for herligheden, hvis ikke han skal skylde en middag på Søllerød Kro.
Motor: R4 diesel, 1.968 ccm
Ydelse: 140 hk / 320 Nm
0-100 km/t: 9,6 sek.
Tophastighed: 208 km/t
Forbrug: 18,2 km/l
Kilometerstand: 163.000 km
Uanset om Berner skal give middag eller ej, er lige nu et godt tidspunkt for ham at sætte Skodaen til salg. Priserne på brugte biler er nemlig historisk høje netop nu. Så meget, at bilejere, der har købt bil for et år siden, kan få det samme eller mere for bilen i dag. Årsagen til det findes i en dominoeffekt, der selvfølgelig starter ved Covid-19.
Ligesom så mange andre, måtte bilproducenter sende medarbejdere hjem og lukke ned for produktionen, da pandemien var på sit højeste. Det naturligt betyder færre biler på markedet. Oven i hatten begyndte mange af de, der tidligere havde pendlet med offentlig transport, at købe egen bil grundet smittefare. Dermed en højere efterspørgsel på et allerede halvtomt marked.
LÆS OGSÅ | Mangel på mikrochips presser bilindustrien: Sådan påvirker det dig
Dominoeffekten stopper ikke her. For bedst som bilfabrikkerne lukker op for produktionen, indser man, at der på globalt plan er en mangel på de mikrochips, der bruges i bilernes styre- og infotainmentsystemer. Den brede befolkning købte elektronik i ét væk under lockdown, hvilket tømte markedet for chips. Og nå ja, så var der også lige en brand hos én af verdens førende chipproducenter samt et fragtskib, der holdt på tværs i Suez-kanalen, hvilket forsinker tingene endnu mere.
Summa summarum er, at fabriksnye biler er forsinket. Dermed tages der færre biler i bytte hos forhandlerne, ligesom nybilskøbere tyer til nyere brugte biler. Det fjerner flere biler fra et brugtmarked, som i forvejen mangler biler, grundet de førnævnte omstændigheder. Hermed er det de klassiske markedskræfter, der spiller i Berners retning. Efterspørgslen på brugte biler er historisk høj, mens udbuddet er historisk lav, og det presser priserne op.
Om det presser Berners Skoda over de 30.000 kr. det kræver for ham at vinde væddemålet, må tiden dog vise.
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
BMW har brug for en ny iX3 her og nu, men produktionen af den nye elektriske SUV starter først i slutningen af 2025 på fabrikken i Ungarn – og den eksisterende iX3 udgår nu af produktion i Kina.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.