januar 16, 2022

DUEL: Få strømført SUV på to måder med Kia Sorento og Seat Tarraco

Hjertet efterspørger en stor SUV. Miljøet efterspørger mere elektrificering. Den gyldne mellemvej kan være Kia Sorento PHEV eller Seat Tarraco eHybrid – to store SUV’er, der kan sættes i stikkontakten.

Af: Simon Hallenslev / d. 16. janunar 2022

Med villavejen proppet af forkølede crossovers er der noget fedt ved at rulle hjem i en fuldfed SUV. Problemet er bare, at man med en fuldfed SUV risikerer at fremprovokere lynchstemning i et speltspisende parcelhuskvarter.

Koreanske Kia og spanske Seat har dog hver et forslag til hvordan, man kan blive stort kørende og samtidigt bibeholde det gode naboskab. Det ene forslag hedder Kia Sorento PHEV. Det andet hedder Seat Tarraco eHybrid.

Som navnene antyder er der tale om to biler, der er kompatible med både benzinpistol og opladningsstik. Derudover er de ganske voluminøse målt på højde, drøjde og bagageplads, men spørgsmålet er selvfølgelig hvilken af de to, der er bedst?

Seat Tarraco eHybrid

Motor: R4 benzin, 1.395 ccm + elmotor

Ydelse: 245 hk / 400 Nm

0-100 km/t: 7,5 sek.

Tophastighed: 205 km/t

Batteristørrelse: 12,8 kWh

Rækkevidde på el: 48 km

Startpris: 469.990 kr

Kia Sorento Plug-in hybrid

Motor: R4, 1.591 ccm + elmotor

Ydelse: 265 hk / 350 Nm

0-100 km/t: 8,7 sek.

Tophastighed: 193 km/t

CO2-udledning: 38 gram/km

Rækkevidde på el: 57 km

Startpris: 469.990 kr.

Tallene på bordet

Seat Tarraco deler platform med Skoda Kodiaq og VW Tiguan Allspace, mens eHybrid-versionen også deler hybridteknik med en bred vifte af andre modeller fra VAG-koncernen. Hybridteknikken er et all-round produkt for Skoda, VW, Audi og Seat.

Seat Tarraco eHybrid er udstyret med en 4-cylindret 1,4-liters benzinmotor, der er koblet op på et 12,8 kWh batteri og en elmotor med 116 hk. Den samlede systemydelse er 245 hk og 400 Nm, mens rækkevidden på strøm er opgivet til 48 km. Seat Tarraco fås kun i FR-variant, der starter i 469.990 kr.

LÆS OGSÅ | DUEL: Kampen er tæt mellem Audi Q4 e-tron og Volvo XC40 Recharge

Meget tilsvarende er Kia Sorento PHEV udstyret med en 4-cylindret 1,6-liters benzinmotor, der er koblet op på et 13,8 kWh batteri og en elmotor med 120 hk. Den samlede systemydelse er 265 hk og 350 Nm, mens rækkevidden på strøm er opgivet til 57 km. Kia Sorento har en startpris på 464.900 kr. i indgangsvarianten Prestige. 

I Upgrade- og Premium-varianterne starter Sorento i hhv. 509.900 kr. og 579.900 kr.

Lighederne ophører hurtigt

Det kan godt være, at specifikationerne syner ret ens, men Kia og Seat har løst opgaven med en stor, elektrificeret SUV ret anderledes over hele linjen. 

Graves lidt dybere i specifikationerne kan man også se, at Kia Sorento PHEV kommer med firehjulstræk som standard og en mulighed for syv sæder. Seat Tarraco eHybrid fås ikke med hverken firehjulstræk eller syv sæder.

Til gengæld har det velprøvede VAG-hybridsystem i Tarraco en fordel over det, Sorento er udstyret med. En fordel der er særligt brugbar i kolde Danmark – nemlig en varmepumpe. Selvom den elektriske rækkevidde ganske vist ikke sniger sig meget over 30 km i Tarraco, når det er koldt, kan Sorento dårligt holdes i EV-mode. 

LÆS OGSÅ | DUEL: Hyundai Ioniq 5 vs. Kia EV6 – Hvilken er bedst?

Kias hybridsystem bruger forbrændingsmotoren til kabineopvarmning, hvilket fungerer fint, når temperaturen er til det, og Sorento har da også en længere elektrisk rækkevidde. Men kun om sommeren. Minusgraderne gør nemlig, at benzinmotoren i Sorento hurtigt springer i gang selv ved forsigtig kørsel.

Hvis ingen af de ovennævnte forskelle endnu har afgjort hvilken af de to, du vil vælge, kan du trygt læse videre. Forskellene fortsætter nemlig.

Klasseforskel i kabinen

Det eneste, de to duellanter har til fælles i kabinen, er siddeforholdene. I begge biler opnås en solid køreposition let, hvor man sidder højt hævet over medtrafikanterne. På bagsæderne er der rig mulighed for at strække ben selv for langlemmede passagerer, ligesom de store vinduespartier gør hele kabinen til et lyst og luftigt sted at opholde sig.

I selve oplevelsen af kabinerne adskiller Tarraco og Sorento sig ret markant. I Seat Tarraco er kabinen tydeligvis opbygget med funktion og en no-bullshit-tilgang. Alt er, hvor man forventer det, hvilket er fint – men også dødkedeligt. 

Kabinen er meget plastpræget og blottet for den solide kvalitetsfølelse, man oplever i Sorento. Kabinen er bygget op af mestendels sort plast, og der er intet, øjnene kan hvile på. Har man set én VAG-kabine af denne kaliber, har man også set kabinen i Tarraco.

Anderledes lækker er kabinen i Sorento. Her er der kælet for nogle designmæssige detaljer, hvor et mønstret aluminiums-lignende panel strækker sig fra dørsider til instrumentbord. Luftdyserne har et mønster og er monteret horisontalt med aluminiumsknapper til betjening. Det er små detaljer, der gør en stor forskel for øjet.

LÆS OGSÅ | DUEL: Amerikanerkamp mellem Tesla Model Y og Ford Mustang Mach-E

Som nævnt er Sorento også Tarraco overlegen på kvalitetsfølelsen. Plastmaterialerne er blødere og lækrere at røde ved, ligesom de også føles mere solide. Det er ikke fordi, kvaliteten er decideret horribel i Tarraco – den er bare ikke på niveau med Sorento.

Skærm og funktionalitet 

Om end opsætningen af de to kabiner adskiller sig, er der ikke en finger at sætte på selve funktionaliteten. Både Seat og Kia har set sig for gode til at rykke klimabetjeningen op på skærmen, hvorfor begge duellanter er udstyret med et separat klimapanel.

Begge duellanter er udstyret med udmærket digital instrumentering på 10,25-tommer i Tarraco og 12,3-tommer i Sorento, mens Tarraco trækker det længste strå, når det kommer til infotainmentskærmene.

Selvom Sorento testbilen er udstyret med den store 10,25-tommer infotainmentskærm, der medfølger på Upgrade udstyrsniveau, er den 9,25-tommer infotainmentskærm i Tarraco en kende bedre. Det er ikke med stor margen, men skærmen i Tarraco er lidt mere som din iPad målt på trykfølsomhed og opløsning. Systemerne bag skærmene er begge fint intuitive.

Spændende Seat

Bag rattet af de to duellanter er der også stor forskel på, hvordan de opfører sig. Her står Seat Tarraco som den mest spændende og velkørende variant. Altså, så spændende som en kolos af en SUV nu kan være.

Hos Seat er FR-varianterne de mest sportslige, og som nævnt kan Tarraco kun købes som FR-variant i dag. Derfor kommer man ikke udenom adaptiv undervogn og progressivt styretøj – og det er ikke noget at være ked af.

Seat Tarraco er som humlebien, der ikke selv ved, at den er for tung til at flyve. Højden og drøjden mærkes nærmest ikke, når man rammer de kringlede bagveje. Undervognen er kontant og med betydeligt mindre krængning end den, Sorento er bygget på. Styretøjet er let og direkte, hvilket får Tarraco til at håndtere retningsskift som en langt mindre bil.

LÆS OGSÅ | DUEL: Familieraketterne Cupra Formentor VZ og VW Tiguan R tordner sammen i duel

Dermed også sagt at undervognen er stivere ved hverdagskørsel end Sorento. Det er dog ikke til en grad, hvor man kan kalde den ukomfortabel.

En stor bil med friskt styretøj kan blive en kedelig kombi på motorvejen – men ikke i Tarraco. Den adaptive undervogn udglatter motorvejsasfalten glimrende, mens det ellers friske styretøj også tager sig en slapper ved højere hastigheder. Selvom Tarraco rager i vejret, virker den ikke synderligt vindfølsom, og motorvejskørslen er overordnet set en fryd.

Komfortabel Kia

I den helt modsatte boldgade finder vi Kia Sorento, der på alle måder er en blød og komfortabel cruiser. Det er ikke en bil, man har lyst til at skynde sig i, og det eneste sammenlignelige punkt bag rattet er motorvejskørslen, der er så retningsstabil og behagelig som i Tarraco.

Undervognen i Sorento glatter ujævnhederne bedre ud end Tarraco, og selv bump af den skarpe slags forhindres i at finde vej til kabinen. Styretøjet er let og hverdagsvenligt uden den store respons med, hvad forhjulene laver.

LÆS OGSÅ | DUEL: Den billigste vej til Audi Q3 og Mercedes-Benz GLA går af den elektriske rute

Det lidt døde styretøj er ikke det eneste, der bliver en hæmsko for Sorento på en snoet landevej. Det gør de 150 kg, som Sorento vejer mere end Tarraco, også. 

Bag rattet af Kia Sorento er man derfor også mere opmærksom på, at man kører en skrumlet SUV, end man er i Tarraco. Den gennemsyrende komfort kan også gøre sving og kupering til en kvalmeinducerende affære for passagerer, hvis man kører friskt. På alle andre parametre er komforten et stort plus for Sorento, og spørger du mig, passer komfort bedre til en fuldfed SUV, end køredynamik gør.

SUV-støj

Når en bil rager i vejret, som en SUV gør det, er der mere vindstøj end i en lav bil. Det er der også i duellanterne, men når alt kommer til alt, er det Tarraco, der administrerer vindstøjen bedst ved høje hastigheder. Begge er fint forskånet for vejstøj.

LÆS OGSÅ | TEST: Seat Tarraco eHybrid er meget bil for pengene

Tarraco kryber sig også foran Sorento, når det kommer til støj fra forbrændingsmotoren. Den 1,4 liter store Seat-motor er mere afdæmpet og mindre hysterisk end 1,6-liters motoren, der ligger i Kia. Den koreanske forbrændingsmotor bliver lidt mere skinger og forpustet, når den tvinges på arbejde, hvilket den jo gør ganske tit, når det er koldt.

Flere penge, mere bil

Her er to store elektrificerede SUVer, der hver især kan noget meget forskelligt. Den ene trumfer på hybridsystem, den anden på kabine. Den ene er dynamisk, den anden er komfortabel. Skulle jeg vælge blindt og instinktivt, ville jeg vælge Kia Sorento.

Kia Sorento føles lækrere, men det er der også en grund til. Til denne dueltest stiller Kia Sorento med Premium-udstyr, og for at duellen er fair, er der derfor en del udstyr, der skal trækkes fra ligningen. Alt fra de ventilerede lædersæder til BOSE-lydanlægget og ambientebelysningen, du ser på billederne, fås ikke i indgangsvarianten Prestige.

LÆS OGSÅ | TEST: Kia Sorento plug-in hybrid giver fuld tilfredshed for få penge

Når man sammenligner de to som indgangsvarianter, hvor Sorento Prestige starter i 464.900 kr. og Tarraco FR i 469.990 kr., er det den spanske duellant, der er bedst udstyret. Her får man i Tarraco elektrisk justerbart førersæde, nøgleløs betjening, elektrisk bagklap, 3-zonet klimaanlæg og full-LED forlygter. Vil man have dét i Sorento, skal man op og slippe de 509.900 kr., som Upgrade-varianten koster.

Flere penge køber dig mere bil. Det er intet nyt. Så selvom jeg mener, at det er Kia Sorento, der er bedst, er det også en titel, der skal betales for. Men det er ikke en titel, der tager noget fra Tarraco, der stadig vil kunne tiltrække sig den ønskede respekt på villavejen, parkeret i carporten med opladestik.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Næsten ny BMW i5 til under 445.000 kr.

Priserne på brugte elbiler bliver konstant sat ned, og fordi forhandlerne vil af med lageret inden 2025, er der vilde tilbud på biler, som stort set er som nye. Spar blandt andet 130.000 kr. på BMW i5.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Simon er en ung og passioneret motorjournalist, der har specialiseret sig i anmeldelser af biler, sammenlignende dueltests og nyheder fra bilindustrien.

Han følger altid nøje med i, hvad der rører sig i branchen, og bestræber sig på at formidle sin viden i et, til tider farverigt, men altid let forståeligt sprog. Hans artikler er rettet mod både de læsere, der ikke er bileksperter, og de dedikerede entusiaster som ham selv.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS