Hvis Skoda Enyaq var en person, ville den altid have styr på det hele. Styr på alles fødselsdag, styr på kagen til sommerfesten, styr på mødetider, regninger, indkøb og hvornår strømmen er både grøn OG billig.
Men den ville nok ikke blive inviteret til de hemmelige fester i forladte pakhuse og på tagterrasserne, som kræver, at man kender nogen, der kender nogen. Den er nemlig ikke spændende på måden, der får folk til at tænke, at den kan bringe krydderi og coolness til festen.
Kig på salgsstatistikken. Danskerne gider ikke have den specielle, eksklusive eller sjældne. Altså, bil - ikke person. De vil have den fornuftige og forudsigelige, der kan tages med til familie- eller firmafesten, som man pligtskyldigt møder op til.
Lidt krydderi må der gerne være, og det kan man få ved at vælge Enyaq Coupé. Den er faktisk lidt speciel og lidt eksklusive. Mest fordi langt færre vælger den udgave. Også lidt fordi den kører lidt længere på en opladning og har “coupé-snittet”.








Facelift af den bogstavelige slags
Jeg ville ønske, at Audi, Peugeot, Skoda, Volkswagen og andre, jeg ikke lige har på lystavlen, ville gøre bare et lille stykke ekstra arbejde. Skoda har faceliftet Enyaq og Enyaq Coupé, og forfra kan jeg simpelthen ikke se forskel på Enyaq-modellerne og den mindre Elroq.
Det er en ting. For det er jo Skodas nye ansigt. Men hvorfor ikke, og her spørger jeg også de mange andre mærker, gøre forskel på frontens design fra Enyaq til Enyaq Coupé? Jeg kan desværre godt selv svare: det koster penge.
Men det ville gøre, at folk som mig ikke sammenligner Enyaq og Enyaq Coupé så direkte. Det er ikke som BMW X5 vs X6 (eller iX1 vs iX2), hvor det er umuligt at overse forskellen. Det er nemt at forelske sig i den ene, og det er nemt at forsvare, fordi de ser så forskellige ud.
For at se, at Enyaq er en Enyaq Coupé og ikke “bare” en Enyaq, skal man altså ud på siden. Eller vandre bagom bilen. Så er det helt tydeligt, at der er forskel på stil. Coupéen ser mere strømlinet, men mindre praktisk ud.
















Vil du en ekstra tur til bageren?
Den er mere strømlinet, og det gør, at forbruget er lidt lavere end i den almindelig Enyaq. Okay, det er virkelig i småtingsafdelingen, som i ned-til-bageren-og-hjem-igen, der er forskel, når bilen står som 85’er med Sportline-udstyr: 575 kilometer på en opladning mod 572 kilometer.
Men drop Sportline-udstyrsniveauet, og så vokser forskellen til 10 kilometer på en opladning! Det er måske ikke nok til at bruge et udråbstegn, men det handler om, at man skal droppe Sportline-niveauet, fordi det er for dyrt.
Den ser fremragende ud med Sportline-udstyr og Steel Grey-lakeringen. Lækre detaljer, sorte detaljer, flotte fælge, får den til at skille sig ud fra Enyaq Coupé med almindeligt udstyrsniveau, som jo i øvrigt ikke længere har noget navn.
Drop alligevel Sportline, for varianten lander et rigtig skidt sted mellem to gode, komfortable stole. Til 404.995 kr. som Enyaq Coupé 85 med det store batteri, baghjulstræk og 286 hestekræfter er den for dyr; standardmodellen, også en veludstyret bil, koster 364.995 kr.
Så den er det ene problem, standardmodellen. Det andet problem for Sportline er Enyaq Coupé RS med 340 hestekræfter, firehjulstræk og, ikke mindst opladning med op til rimelige 185 kW i stedet for 85’erens tåbelige 135 kW. RS koster 439.995 kr., og når en elbil alligevel er i luftlaget 405.000 kr., så er 35.000 kr. mere ikke det, der gør forskellen.

Glastagets forbandelse
Ja, og så skal jeg tilbage til forskellene på almindelig Enyaq og Enyaq Coupé. Udover designet, som jeg har været inde på, hvor forskellen er stor - men desværre kun når man ser bilen fra siden eller bagfra.
Der er ikke en synlig eller målbar millimeter til forskel på længden. Coupé eller ej, så er Enyaq kompakt i forhold til klassen, som man bestemt ikke opdager, når man kommer ind i kabinen. Skoda har igen scoret med fornuft og nærmest overnaturlig evne til at lave plads: kæmpe bagsæde, meget stort bagagerum.
Coupéen er faktisk en millimeter højere end den almindelige Enyaq, for først efter toppen af taget går det, bogstaveligt talt, ned ad bakke for højden. Måske det koster lidt harmoni i designet, at Skoda ikke har sænket taget?
Omvendt gør det, at Enyaq Coupé er næsten lige så praktisk og omgængelig som den udgaven med høj, kantet bagende. Der er bare 15 liters forskel på bagagerumsstørrelsen, og 570 liter er stadig meget bedre end i nogle længere konkurrenter. Ved udvidelse, altså ved at lægge bagsæderyglænene ned, rummer Coupéen 1.610 liter, som er 100 liter mindre. En vaskemaskine vil have det bedre i den almindelige Enyaq.
Det vil folk inde i kabinen også. Som sagt er der et meget stort, rummeligt bagsæde i enhver Enyaq. Rigtig dejligt og med god støtte til benene. Men over hovedet på alle i bilen er der et glastag, som alene kan gøre det ud for de 15.000 kr., Coupéen koster mere end den almindelige Enyaq.
Og det er et glastag uden et gardin, man kan køre for, og det kan heller ikke tones til at lukke solen ude, som man kan i eksempelvis Renault Scenic E-Tech. Man kan holde hånden lige under glasfladen og mærke, hvordan solen varmer glasset kraftigt op, og derfor skal klimaanlægget arbejde hårdere. Konsekvensen er, at luften fra ventilationsdyserne er kold som fra en fryser. For mig er det rigelig grund til, at jeg slet ikke vil overveje Coupé-udgaven.

Lige ud ad landevejen
Hvis man har en idé om, at Enyaq Coupé har sjovere og mere præcise køreegenskaber end sin endnu mere praktiske søster, så er det en rigtig fin idé. I praksis er der ingen forskel, og dynamik er ikke et kendetegn ved Enyaq’erne.
Til gengæld har man den dejlige følelse af at køre en tung, solid og meget sikker bil. Det er jeg sikker på, er noget af det, der overbeviser folk, når de prøver en Enyaq. Coupéen kører lige så smidigt, stabilt og omgængeligt lige ud, rundt i sving og meget andet, som Enyaq med almindelig bagende gør.
Bilens venderadius er til evig glæde, for den er så lille, at man kan vende på en almindelig landevej. Eller køre meget skarpt ind i en parkeringsbås. Men et 360 graders kamera burde efterhånden være standard, og det er det ikke.
Den meget fornuftige, men rigeligt dyre Enyaq Coupé 85 Sportline er en bil, der ikke irriterer. Den har styr på det hele, men uden at være bedrevidende eller belærende. Den tilbyder knapper til rigtig mange funktioner (dog ikke klimaanlægget, men det er okay), og det er virkelig nemt at slå forskellige assistentsystemer fra i genvejsmenuer i det farvestrålende, lækre infotainmentsystem.
Skal jeg være helt ærlig, så er Enyaq Coupé et okay svar på et spørgsmål, som ingen nogensinde har stillet Skoda. “Må jeg bede om en Enyaq med en anden bagende, men med samme front som almindelige? Og så et glastag, der virkelig er irriterende?”
Ja, der er så alligevel noget irriterende i Enyaq Coupé, og derfor er er svaret på spørgsmålet i overskriften, at man bare skal gøre som alle andre: vælg den almindelige Enyaq.

DEN ENDELIGE DOM
Hvis man er forhippet på en Skoda Enyaq, der ikke ligner den, alle andre kører i, så skal man vælge en Coupé med Sportline-udstyr. Den er der meget få danskere, der kommer til at købe - primært fordi den er dyr og, i sammenligning med andre modeller, uinteressant.
Man skal være glad for coupé-snittet for at vælge Enyaq Coupé til 15.000 kr. mere end den almindelige model. Det er ikke fordi den bliver ret meget mindre praktisk, men det standardmonterede glastag mangler et gardin eller en elektronisk regulerbar toning.
Som model er og bliver Enyaq en meget fornuftig, velkørende, økonomisk og sikker bil. Et meget sikkert valg, men ikke ligefrem et spændende valg. Heller ikke når den pynter sig med Coupé-navnet.
Skoda Enyaq Coupé 85 Sportline
Motor: Elmotor (bagtil) Ydelse: 286 hk/545 Nm 0-100 km/t: 6,7 sekunder Tophastighed: 180 km/t Forbrug: 15,1 kWh/100 kilometer Rækkevidde: 575 kilometer Batteristørrelse: 77/82 kWh (netto/brutto) Ladekapacitet: 135 kW Mål (L/B/H): 466/188/162 cm Køreklar vægt: 2.145 kilo Trækvægt: 1.200 kilo Bagagerumsvolumen: 570-1.610 liter Pris: 404.995 kr. (Enyaq Coupé fås fra 314.995 kr.) Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 9.995/5.160 kr.* Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst *Privatleasing på 48 måneders kontrakt med 15.000 kilometer om året. Leasingkontrakt med 10.000 kilometer om året fås med lavere månedlig ydelse.