Kategorier
Nyheder

Danskerne hamstrer biler – rekord for bilkøb i marts

Der er solgt flere biler i marts måned end nogensinde før. Trusler om afgiftstigninger har fået danskerne til at købe bil, inden priserne stiger.

Af: Anders  Berner / d. 1. marts 2019

Udsigt til højere bilafgifter har de første tre måneder af 2019 ført til, at danskerne har hamstret biler som aldrig før. Og i marts nåede hamstringen sit foreløbige højdepunkt. Med 26.323 nye personbiler på de danske veje kom 6.567 flere biler på plader end i marts sidste år. I de første tre måneder er der samlet landet 66.288 nye personbiler på vejene, og det er 16 procent mere end sidste års salg i samme periode.

Månedens mest solgte bilmodel blev Nissans Qashqai med 1.488 styks i marts. På andenpladsen kom Peugeot 208 med 819 solgte. Toyota Yaris kom på tredjepladsen med 774 solgte biler.

LÆS OGSÅ | Her er prisen på Tesla Model 3 i Danmark

Ifølge de Danske Bilimportører er der ingen tvivl om, at marts har sat ny rekord – og at årsagen skal findes i forventningen om afgiftsstigninger på bilerne.

– Der har de seneste måneder været udsigt til afgiftsstigninger på en lang række bilmodeller. Det har fået forbrugerne til at købe biler i februar og marts, hvilket har resulteret i et rekordhøjt salg. Folketinget (Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet) greb lykkeligvis ind og holdt bilafgifterne uændret og dermed forbrugerne skadesløse, hvilket de ansvarlige partier bag aftalen naturligvis skal have ros for, forklarer direktør hos De Danske Bilimportører, Gunni Mikkelsen.

Politisk udmelding skaber ro på markedet

Forklaringen på, at afgifterne ville stige var – og er – at en ny metode at opgøre forbruget på biler på, ville betyde, at nye fik påtrykt et mere realistisk billede af bilen forbrug i stedet for de hidtidige laboratorie-opgørelser, som især hjalp biler med små motorer og biler med automatgear med at få bedre forbrugstal end virkelighedens bilister kunne mønstre.

SE OGSÅ | Test af VW T-Cross: Her er danskernes nye darling

Med regeringens udmelding om at holde afgifterne i ro, er der kommet mere ro på danskernes købelyst, mener De Danske Bilimportører.

– Vi værdsætter, at regeringen med dens støttepartier har handlet ansvarligt og skabt ro om afgiftsforholdene – således ser vi frem til en stabil efterspørgsel fra forbrugerne den kommende tid. siger Gunni Mikkelsen

Salg af elbiler stiger kraftigt

Elbiler har ikke været omfattet af de potentielle afgiftstigninger. Alligevel har de solgt rigtig godt. Der er alene i marts indregistreret 530 elbiler, hvilket er en stigning på 377 procent i forhold til de 111 elbiler som blev indregistreret i marts sidste år.

Plug-in hybridbiler (opladningshybrider) har også klaret sig godt. Der blev i marts solgt 391 plug-in hybrider, mens der der i samme periode det forgangne år blev solgt 252 eksemplarer. Det er en stigning på 55 procent.

Efter første kvartal er der således allerede solgt i alt 1.006 elbiler mod samlet set 1.545 i hele 2018, samt allerede 1.221 plug-in mod samlet set ca. 3.100 i hele 2018.

Top-3 over bedste solgte mærker i perioden 1. januar – 31. marts 2019 indenfor drivkraft el og plugin hybrid:

Kilde: De Danske Bilimportører

Leasingbilerne følger trop i udviklingen

Der er samlet kommet 23.757 leasingbiler (privat og erhverv) ud på det danske veje i årets første kvartal. Det er 28 procent mere i forhold til første kvartal sidste år.

Især privatleasing har fået et skub. I første kvartal er der sket en stigning på 47 procent i forhold til samme periode i 2018. Erhvervsleasing har i det første kvartal opnået en stigning på 21 procent.

Af Anders Berner

Som redaktionens videojournalist og TV-vært er Anders den primære testkører af de nyeste og mest interessante bilmodeller. Det kan blandt andet kan opleves på Bilbasens youtube-kanal.

Anders er fast mand på Bilbasen. Tidligere har blandt andre Ekstra Bladet, FDM og fagbladet Ingeniøren haft fornøjelse af Anders Berners både nørdede og meget entusiastiske tilgang til bilstoffet.

Anders er glad for elbiler og har blandt andet haft både Nissan Leaf og BMW i3 i garagen. Der er dog ikke noget, der kan bringe smilet frem på Berners læber som en baghjulstrukken bandit af en sportsvogn.