juli 14, 2016

Så dyr er kør-selv-ferien til Sydeuropa

Juli byder på årets travleste rejsedage på vejene, når tusindvis af danskere tager bilen på ferie. Turen går typisk til feriedestinationer i Italien, Frankrig eller Kroatien, men regningen for køreturen alene kan løbe op, når alle omkostninger til bilen regnes med.

koer-selv-ferie

I løbet af juli sætter danskerne sig i stor stil bag rattet for at tage på kør-selv-ferie til populære feriedestinationer i Sydeuropa som eksempelvis Adriaterhavskysten i Italien og Rivieraen i Frankrig.

Men alene transportomkostningerne ved eksempelvis at køre turen fra København til Rivieraen i Frankrig løber op i niveauet 13.000 kroner, når vejafgifter, færgeoverfart og alle forbrugsafhængige omkostninger til bilen medregnes.

Det viser nye beregninger fra Spar Nord og Bilbasen.

Masser af skjulte omkostninger

Chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm peger på, at en kør-selv-ferie indebærer en hel del skjulte omkostninger, som i virkeligheden vejer tungere end udgifterne til brændstof.

Skærmbillede 2016-07-14 kl. 13.52.11

– På selve turen oplever vi typisk kun udgiften til brændstof, vejafgifter og eventuelt færgeoverfart, men de reelle omkostninger ved at køre i bil er langt højere, siger han og tilføjer:

– Slid på bilen og ikke mindst værditabet skal regnes med til de samlede omkostninger – også selv om den regning først kommer senere, når bilen skal på værksted eller sælges. Så hvis du vil have et revisende billede af omkostningerne ved at køre selv og eventuelt sammenligne med prisen på en flybillet, så skal det hele regnes med.

LÆS OGSÅ Kør-selv-ferie: Sådan undgår du kaos

Markedsanalytiker i Bilbasen Jan Lang tilføjer:

– Danskerne er traditionelt glade for at køre på ferie i egen bil – især fordi det giver en følelse af frihed og fleksibilitet. Men hvis vi ser isoleret på økonomien i det, så det er ikke nødvendigvis den billigste måde at komme frem på, hvis vi sammenligner med de billigste flyselskaber, siger Jan Lang.

Pris: 3 kr./km.

Analysen af omkostninger ved bilkørsel har Spar Nord og Bilbasen baseret på et gennemsnit af de mest omsatte nye og brugte biler herhjemme med henholdsvis benzin- og dieselmotor. Og analysen viser, at de forbrugsafhængige omkostninger i gennemsnit beløber sig til 2,8 kroner per kilometer for dieselbiler og 3 kroner per kilometer for benzinbiler. Dertil kommer vejafgifter og eventuelle omkostninger til færgeoverfart.

LÆS OGSÅ Huskeliste: Sådan bliver bilen sommerklar

– Det gør naturligvis en verden til forskel, om du kører i en gammel firehjulstrækker eller en ny og moderne minibil. Men den gennemsnitlige danske familie kan godt regne med, at den reelle omkostning til bilen alene ligger i niveauet 3 kroner per kilometer, uddyber Martin Lundholm.

Bil eller fly?

Martin Lundholm peger på, at det i høj grad er familiens størrelse, der afgør, om det bedst betaler sig at køre eller flyve til destinationen.

– Reglen er, at jo flere personer bilen transporterer, jo bedre økonomi er der i at køre frem for at flyve, lyder det fra Martin Lundholm.

– Transporttiden er betydeligt længere ved at køre, og det kan betyde en ekstra overnatning undervejs, som selvsagt øger omkostningerne. Til gengæld skal du ikke bruge penge på eventuel billeje, når du kommer frem, konstaterer Jan Lang afsluttende.

I vores sektion om kør-selv-ferie finder du gode råde til destinationer, ruter til at køre på ferie selv til de mest populære lande:

Hvadenten du overvejer at tage på kør-selv-ferie til Frankrig, Italien, Tyskland eller eksempelvis Kroatien kan du læse vores bud of tips i vores sektion med fokus på kør-selv-ferie.

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Frankrig: Gode råd

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Frankrig: Ruter

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Frankrig: Destinationer

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Tyskland: Gode råd

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Tyskland: Ruter

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Tyskland: Destinationer

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Italien: Gode råd

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Italien: Ruter

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Italien: Destinationer

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Kroatien: Gode råd

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Kroatien: Ruter

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Kroatien: Destinationer

 

FACEBOOK Bliv ven med Bilbasen

INSTAGRAM Følg os på Instagram

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS